Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Aviz favorabil pentru bugetul ANSVSA pe 2013

vaci-2
Comisiile de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au aprobat, vineri, bugetul alocat Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) pentru anul 2013 în forma propusă de Guvern, cu 20 de voturi favorabile, 10 împotrivă şi nicio abţinere.

Pentru bugetul ANSVSA nu a fost depus niciun amendament.
"Bugetul ANSVSA este format din 5 mari programe. Un program important pentru autoritate este programul strategic căruia i-au fost alocate cele mai importante sume şi aici se încadrează manopera medicilor veterinari de liberă practică, care sunt în relaţii contractuale cu direcţiile sanitar veterinare şi medicamentele care se folosesc pentru diagnosticarea anumitor boli. De asemenea, al doilea program foarte important este cel de eradicare a unor boli, unde avem alocate sume importante pentru despăgubiri", a declarat, vineri, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Mihai Ţurcanu, în Comisiile de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Întrebat de deputaţi dacă este suficient bugetul pe 2013, în condiţiile în care acesta a fost redus cu aproape 3%, precum şi dacă se poate îmbunătăţi activitatea ANSVSA, şeful Autorităţii a precizat că "va face faţă", deşi pe cel mai important program al ANSVSA bugetul a fost redus cu 30%, “însă nimeni nu va avea de suferit”.
"O să încercăm la momentul oportun, pe parcursul anului 2013, să mai cerem alte sume. Noi, foarte multe boli le-am băgat la cofinanţare, iar 75% dintre acestea se vor întoarce la bugetul de stat. Dacă vom reuşi să demarăm programul şi să îl avem realizat într-un procent semnificativ, vom avea curajul să cerem mai mulţi bani, pentru că anumite sume de la Comisia Europeană se întorc înapoi la bugetul de stat. Cred că ne vom descurca şi ne vom duce la îndeplinire toate atribuţiile date pentru siguranţa alimentului" a spus preşedintele ANSVSA.
Bugetul de stat al Autorităţii pe 2013 se ridică la 448,08 milioane lei, cu 2,98 procente mai mic decât execuţia preliminată a anului 2012, de 461,84 milioane lei şi cu 11,24% faţă de programul iniţial din 2012, de 504,83 milioane lei.

Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control ale bolilor la animale are alocată o sumă de 184,1 milioane lei pentru 2013, cu 32,17% mai puţin decât în 2012, iar programul privind eradicarea unor boli transmisibile ale animalelor este compus din 43,18 milioane lei, în scădere cu 24,07% faţă de 2012.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus