Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Daniel Constantin (ALDE): Realizarea cadastrului va fi o prioritate în guvernarea viitoare

teren-4
Copreşedintele ALDE Daniel Constantin a declarat, marţi, la Iaşi, că realizarea cadastrului va fi o prioritate în guvernarea viitoare.

Aflat la Iaşi pentru a lua parte la o reuniune cu fermierii din judeţ, fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat jurnaliştilor că sunt întâmpinate dificultăţi privind efectuarea cadastrului.
"O problemă pe care o reclamă majoritatea fermierilor din ţară este faptul că lipsa cadastrului reprezintă o piedică în calea realizării acelor asociaţii, cooperative, pe care şi noi o să mizăm în programul de guvernare, iar fermierii mizează în activitatea lor de zi cu zi. E o preocupare şi a investitorilor străini, enunţată de fiecare dată la întâlnirile pe care le-am avut la Coaliţia pentru dezvoltarea României", a spus fostul ministru al Agriculturii.
El a reamintit că în 2015, atunci când făcea parte din guvernare, Ministerul Dezvoltării a demarat două programe prin intermediul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.
"Un program cu finanţare de la bugetul de stat şi un program în care intră 800 de comune cu finanţare din fonduri europene. Din păcate, ştim bine cu toţii, fondurile europene au fost cea mai slabă realizare a actualului guvern, dacă e să vorbim de realizări. Nu au atras niciun euro din fonduri europene în afară de ceea ce a venit pe zona de agricultură. Ca atare, nici în zona de cadastru nu au făcut paşi importanţi în ceea ce înseamnă programul cu finanţare europeană. Nici în programul de la bugetul de stat lucrurile nu s-au mişcat aşa cum trebuie. Acesta, se presupune a se finaliza în anul 2022. Dacă luăm în calcul că am pierdut un an, mai punem un an: 2020 cele cu finanţare europeană, 2023 celelalte finanţări. Vreau să-i asigur pe toţi fermierii şi toţi investitorii că realizarea cadastrului va fi o prioritate în guvernarea viitoare", a declarat Daniel Constantin.
Cei doi copreşedinţi ALDE, Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, au luat parte la o dezbatere cu tema "Agricultura factor de dezvoltare durabilă a economiei
româneşti".
În timpul întrevederii avute cu 25 de fermieri din Iaşi au fost abordate teme precum agricultura ecologică în noul context PAC, cadastrul general versus subvenţii 2020. De asemenea, a fost abordată şi problema sistemelor de irigaţii. La eveniment au mai luat parte şi fostul ministru al Educaţiei, Sorin Câmpeanu, şi senatorul ALDE Iaşi Varujan Vosganian.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus