Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Seceta pedologică va afecta zone agricole din Dobrogea, Muntenia, Oltenia şi Moldova, în perioada 22-28 iulie

seceta-2
Fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate, respectiv moderată şi puternică, se va semnala în zone agricole din Dobrogea, Muntenia, Oltenia şi Moldova, potrivit prognozei agrometeorologice întocmită de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 22 - 28 iulie.

Potrivit specialiştilor, ritmurile de vegetaţie la speciile de câmp şi pomi-viticole vor fi, în general, normale în cea mai mare parte a zonelor de cultură, îndeosebi pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. De asemenea, în zonele cu deficite de umiditate în sol, evoluţia fenologică la speciile de prăşitoare va fi încetinită, starea de vegetaţie a plantelor fiind medie şi slabă (deprecierea aparatului foliar prin îngălbenire/uscare).
Totodată, rezerva de umiditate accesibilă plantelor de porumb pe adâncimea de sol 0- 100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură. Pe de altă parte, fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate, respectiv moderată şi puternică, se va semnala în Dobrogea, estul, sudul şi local în nordul Munteniei, sudul Olteniei, izolat în nord-estul, estul şi sud-estul Moldovei.
În ceea ce priveşte culturile agricole, prognoza la grâul de toamnă înfiinţat în perioada optimă va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare în majoritatea regiunilor agricole, iar la culturile întârziate fenologic se va definitiva maturitatea deplină (80- 100%).
Floarea-soarelui îşi va definitiva formarea capitulului (100%), continuându-se fazele de înflorire (10-100%) şi maturitate în ceară (10-70%), iar cultura de porumb va înregistra formarea paniculului (70-100%), înflorirea şi mătăsirea (30-100%), precum şi maturitatea în lapte (10-50%), îndeosebi la hibrizii extra-timpurii şi timpurii.
De asemenea, sfecla de zahăr din principalele bazine de cultură îşi va continua dezvoltarea aparatului foliar, alungirea/îngroşarea axei hipocotile (60-100%), iar la cartoful pentru consum, înflorirea şi creşterea tuberculilor (50-100%), precum şi veştejirea vrejilor la soiurile de vară.
În majoritatea plantaţiilor, seminţoasele (măr, păr, gutui) se vor afla în fazele de creştere a rodului, acumulare a zahărului şi coacerea fructelor, iar sâmburoasele (cais, piersic şi prun) vor parcurge maturarea fructelor şi recoltarea. La viţa-de-vie se vor semnala creşterea frunzelor, lăstarilor, iar la soiurile timpurii de masă, creşterea şi, izolat, maturarea boabelor, în cea mai mare parte a podgoriilor.
La nivel general, lucrările agricole specifice campaniei de vară (recoltare, erbicidări, praşile manuale, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale etc.) se vor efectua în bune condiţii.
Din punct de vedere meteorologic, în următoarea săptămână, temperatura maximă a aerului se va încadra între 24 şi 35 de grade Celsius, în timp ce minima aerului va fi cuprinsă între 12 şi 24 grade Celsius, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.
Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, îndeosebi în nordul, vestul şi centrul ţării. Totodată, izolat, pot fi condiţii de producere a grindinei.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus