Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Valeriu Tabără: Anul agricol 2014 va fi unul bun, dar greu

valeriu-tabara-1
Anul agricol 2014 va fi unul bun, dar nu va fi un an uşor, a previzionat prof. univ. dr. Valeriu Tabără, fost ministru al agriculturii, prezent duminică la Târgul Mare de Toamnă de la Răcăşdia, în judeţul Caraş-Severin.

“Cea mai mare problemă va fi apa. Cel puţin, pe partea de vest a ţării, avem probleme încă de pe acum cu apa. Cei care vor lucra într-un anumit mod tehnic, terenul, pot să fie perdanţi. De pildă, aducerea grapei cu discuri, acum, pe teren, înseamnă pierdere de apă, înseamnă întârzierea răsăririi, înseamnă transferul perioadei de vegetaţie pe zone de secetă. Trebuie semănat timpuriu în acest an, aceasta fiind şi una din problemele de anul trecut. Toţi cei care au întârziat, au pierdut”, a declarat duminică Valeriu Tabără.
Fostul ministru al agriculturii susţine că de acum clima s-a schimbat şi, implicit, şi perioadele de semănat. "Au fost pomi înfloriţi toată iarna. Aşa s-a întâmplat şi cu merişorul, care a fost înflorit peste iarnă, iar în luna februarie au înflorit caişii. În plus, pe partea de vest a ţării, în ultimii 50 de ani, temperatura medie a crescut cu un grad, ceea ce înseamnă că este nevoie de alt mod de abordare a tehnologiilor agricole şi, cel mai important lucru, crearea de soiuri şi de forme care să fie adaptate la aceste condiţii", a spus Tabără.
El a adăugat că acesta este motivul pentru care trebuie păstrată şi dezvoltată cercetarea românească.

“Cine are material biologic, va fi bogat, iar România are o posibilitate extraordinară de a produce material biologic”, a mai afirmat Valeriu Tabără.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus