Mehedinţi: Sprijin financiar pentru agricultorii ale căror culturi au fost calamitate de inundaţii şi grindină
22/10/14 14:57 Adăugat în: Stiri agricultura | Stiri agricole
Aproximativ 150 de fermieri din judeţul Mehedinţi vor beneficia până la sfârşitul anului 2014 de sprijin guvernamental pentru compensarea pierderilor suferite în urma inundaţiilor şi grindinei care le-au afectat recoltele.
Şeful Serviciului inspecţii, implementare politici şi statistici agricole al Direcţiei Agricole şi de Dezvoltare Rurală Mehedinţi, Mircea Ţîrăi, a declarat luni pentru AGERPRES că la nivelul întregului judeţ s-a inventariat o suprafaţă agricolă calamitată în perioada ianuarie - august 2014 de 10.000 hectare, dar fondurile alocate de la buget sunt numai pentru 4.600 hectare.
Potrivit sursei citate, centralizarea s-a făcut pe baza proceselor verbale de constatare efectuate de comisiile locale pentru situaţii de urgenţă de pe lângă primării şi că, este posibil, acestea să fi conţinut unele erori care nu au putut fi luate în calculul stabilit pentru volumul total al despăgubirilor solicitate.
"Conform actului normativ prin care s-au aprobat ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile, cuantumul sprijinului financiar în sectorul vegetal este următorul: grâu, porumb, sorg, floarea soarelui, rapiţă, orz, secară, triticale, ovăz, soia, orzoaică - 335 lei/ha; legume în câmp, pepeni - 610 lei/ha; cartof - 700 lei/ha; plantaţii pomicole - 1200 lei /ha; plantaţii viticole - 500 lei /ha; sfeclă de zahăr - 400 lei/ha; lucernă, muştar, tutun - 250 lei /ha şi căpşuni - 300 lei /ha", a precizat Ţîrăi.
La rândul său, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Mehedinţi, Cornel Stroescu, a afirmat că sprijinul guvernamental aprobat de Guvern este un "balon de oxigen" pentru agricultori, întrucât pierderile au fost destul de mari şi pun în pericol campania agricolă de toamnă, în special înfiinţarea noilor culturi.
"Din păcate aproape 500 de producători agricoli din zonele Corcova, Căzăneşti, Cujmir, Gruia, Pristol, Gârla Mare, Pătulele, Vrata şi Cujmir nu pot fi despăgubiţi de firmele de asigurări, întrucât contractele pentru păioase s-au încheiat până în 15 iulie şi din cauza ploilor abundente recoltarea a fost posibilă până după 15 august, deci expiraseră", a spus Stroescu.
Stroescu a arătat că până pe 6 noiembrie agricultorii a căror recolte au fost compromise au obligaţia să completeze şi să depună cereri la primăriile de domiciliu pentru încasarea compensaţiilor.
Sursa: AGERPRES
Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus