Agrometeo: Lucrările agricole de sezon vor fi sistate temporar din cauza precipitaţiilor prognozate în intervalul 19-25 august
19/08/15 14:02 Adăugat în: Stiri agricultura | Stiri agricole
Lucrările agricole de sezon vor fi sistate temporar din cauza precipitaţiilor prognozate de către meteorologi pentru perioada următoare, reiese din prognoza agrometeorologică întocmită de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabilă în perioada 19-25 august.
Din punct de vedere meteorologic, în perioada analizată va predomina o vreme în general normală sub aspect termic, în cea mai mare parte a ţării. În acest context, temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 13 şi 24 grade Celsius la nivelul întregului teritoriu agricol, limite apropiate de mediile multianuale. De asemenea, instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin ploi cu caracter aversă, dar şi torenţiale, fiind însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat, căderi de grindină, iar cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.
Pe acest fond al vremii instabile, lucrările agricole de sezon vor fi sistate temporar de precipitaţiile prognozate.
Potrivit specialiştilor ANM, în cultura de porumb, conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare, local în sudul şi centrul Transilvaniei, precum şi în nord-vestul Moldovei.
În stratul de sol 0-20 cm (ogor), conţinutul de apă va prezentă valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, în majoritatea regiunilor agricole. În centrul şi sudul Transilvaniei, local în nord-vestul, estul şi sudul Moldovei, nord-estul Munteniei, rezerva de umiditate din sol se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim.
În privinţa stării de vegetaţie a culturilor agricole, atât la culturile prăşitoare, cât şi la speciile pomi-viticole, ritmurile de creştere, coacere şi maturare vor evolua în general normal, îndeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Totodată, pe arealele agricole unde se vor menţine deficite de umiditate în sol, procesele de vegetaţie ale culturilor de câmp vor fi stânjenite, starea de vegetaţie a plantelor fiind pe ansamblu medie şi slabă.
Cultura de floarea-soarelui va parcurge maturitatea în ceară şi deplină (10-100%), iar în semănăturile efectuate în perioada optimă se vor declanşa lucrările de recoltare. În funcţie de data semănatului, porumbul îşi va continua maturitatea în lapte şi ceară (10- 100%), precum şi maturitatea deplină (10-40%).
La sfecla de zahăr din principalele bazine de cultură vor predomina fazele de îngroşare a axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină (60-100%), iar la cartof creşterea tuberculilor, uscarea vrejilor, maturitatea tehnologică şi izolat recoltarea. Pomii fructiferi se vor afla în fazele de creştere a rodului, acumularea zahărului, precum şi coacerea fructelor şi recoltarea la soiurile de sezon.
Specialiştii ANM menţionează că în majoritatea plantaţiilor viticole se vor înregistra creşterea şi dezvoltarea boabelor, acumularea zaharurilor, coacerea în 'pârgă' şi local recoltarea la soiurile de masă.
Sursa: AGERPRES
Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus