Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

România - principala victimă a cruciadei UE contra seminţelor tradiţionale

legume-3
Soiurile traditionale ar putea disparea de pe piata, daca UE interzice vânzarea semintelor traditionale, în timp ce certificarile sunt prea scumpe pentru gospodariile taranesti.

Daca intentia UE de a interzice vânzarea de soiuri traditionale necertificate se va transpune în practica, România va fi cea mai afectata tara din Europa, pentru ca nu mai putin de patru milioane de tarani ar putea sa dispara de pe piata. Afectati vor fi însa si consumatorii, pentru ca nu vor mai gasi la tarabe rosii gustoase si sanatoase, crescute pe sol natural si nu fortate cu substante chimice cum sunt cele din import.
În plus, exista riscul ca piata locala sa fie invada de rosii de import, fara gust si culoare, care stau si câteva luni prin depozite. Ca sa-si poata vinde produsele, taranii ar trebui sa-si certifice semintele traditionale, transmise de sute de ani din generatie în generatie. Un lucru aproape imposibil, daca ne gândim ca înregistrarea unui singur soi în Catalogul Oficial costa peste 12.000 de euro.
‚‚În zonele de deal, fiecare familie are 4-5 seminte transmise de generatii întregi. De unde sa aiba oamenii atâtia bani sa le înregistreze'', se întreaba Nicolae Lalu, un mic producator de seminte traditionale, membru al asociatiei Eco - Ruralis, care promoveaza agricultura traditionala. Lalu nici nu vrea sa se gândeasca cât l-ar costa pe el, de exemplu, sa înregistreze cele 45 de soiuri de rosii pe care le multiplica anual, 24 de soiuri de fasole si 12 soiuri de ardei.

Interzicerea la vânzare a semintelor ‚‚necatalogate sau neomologate'', cum le spune Lalu, ar putea sa duca la disparitia de pe piata a unor soiuri cunoscute cum ar fi rosiile 'Inima de bou'', rosiile sârbesti sau varza de Buzau, a ardeiului kapia traditional în doua muchii sau a ardeiului iute bucurestean. Nici macar gogosarul, specific României, nu este cert că ar mai avea sanse de supravietuire. Iar lista nu se opreste aici. Pe de alta parte, nu se stie nici ce se va întâmpla cu Banca de Gene de la Suceava, care detine o colectie impresionanta de seminte traditionale. O astfel de banca are si asociatia Eco-Ruralis care distribuie celor interesati seminte de dovleac, marar, castraveti sau rosii.

Oficialii de la Bruxelles considera ca ‚‚semintele vechi, rare sau traditionale nu prezinta suficienta puritate a materialului genetic, calitate si siguranta pentru consumatori'', motiv pentru care trebuie sa se conformeze cerintelor industriei biotehnologice. Producatorii nici nu vor sa auda de proiect si suspecteaza ‚‚oarece'' interese ale unor companii, mai scrie agrointel.ro.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus