Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Vom beneficia de 3 miliarde de euro în plus pe pilonul I al PAC, chiar în condiţiile reducerii bugetului multianual


Ministrul român al agriculturii, Daniel Constantin, a subliniat în întâlnirile pe care le-a avut miercuri la Bruxelles cu comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, şi comisarul european pentru afaceri maritime şi pescuit, Maria Damanaki, că este important pentru România ca în perspectiva financiară 2014-2020 să beneficieze în continuare de alocări financiare cel puţin la acelaşi nivel ca în bugetul multianual precedent.

"Pe zona de dezvoltare rurală România a cheltuit suficiente sume, fonduri europene extrem de importante, ale căror beneficii s-au văzut în aceşti ani în agricultura românească şi avem nevoie în continuare de o alocare financiară corespunzătoare. De aceea, în discuţiile pe care le-am avut atât cu doamna Damanaki, cât şi cu domnul Cioloş, comisari europeni la care eu trebuie să mă raportez, am ţinut să precizez că avem nevoie în continuare de alocări financiare importante, atât pe zona de dezvoltare rurală, deci pe pilonul II, alocări ceva mai importante decât în perioada 2007-2013 pe pilonul I, deci pe plăţi directe, dar şi pe Programul Operaţional de Pescuit trebuie să avem cam aceeaşi alocare, dacă nu mai bună, în perioada 2014-2020", a declarat ministrul agriculturii după întâlnirile cu cei doi oficiali europeni.

"Pe pilonul I, chiar dacă se va pune problema unei reduceri a bugetului, România va beneficia de sume mai mari decât în perioada 2007-2013 cu aproximativ 3 miliarde de euro. Lupta noastră este ca şi pe pilonul II să rămână cel puţin aceeaşi sumă care a fost în 2007-2013, deci uşor peste 8 miliarde de euro", a adăugat Constantin.

El a mai precizat că în ceea ce priveşte subvenţia la hectar în viitorul cadrul financiar multianual, în prezent se discută despre fenomenul de convergenţă, respectiv reechilibrarea plăţilor între fermierii din ţările mai vechi şi statele noi membre ale UE. 'Procesul pe care România îl urma, acela de 'phasing in', spunea că în anul 2016 va ajunge la media UE. Ceea ce discutăm în aceste zile cu Comisia Europeană (CE) este ca în procesul de reformă să se vină ceva mai jos cu această perioadă, şi în 2014 să ajungem la media UE. Acesta este obiectivul nostru. Este un obiectiv fezabil, de aceea am discutat săptămâna trecută cu mai mulţi miniştri din noile state membre la Bucureşti', susţine Daniel Constantin.

Potrivit oficialului guvernamental de la Bucureşti, România s-a angajat în această perioadă în 'politica de alianţe care se face în Consiliu pentru a obţine obiectivele pe care ni le dorim'.

"Avem alianţă cu Polonia pe un subiect, mă refer la implementarea schemei de plată pe suprafaţă. Aşa cum ştiţi, reforma Politicii Agricole Comune (PAC) vine cu o nouă schemă, iar România şi Polonia şi alte state doresc să existe o perioadă de tranziţie până la aplicarea noii scheme. Motivele sunt foarte simple. În primul rând actuala schemă a fost dificil de implementat în România, chiar dacă am aderat la 1 ianuarie 2007, ea a devenit oarecum funcţională în ianaurie 2010, adică atunci nu au mai fost probleme de corecţii, probleme de timp la care se plătesc aceşti bani către fermieri. O schimbare în 2014 ar genera în primul rând un disconfort pentru fermieri şi în al doilea rând costuri administrative foarte mari, va fi foarte dificil de implementat de la 1 ianuarie. De aceea am solicitat o perioadă de tranziţie până când se va aplica noua schemă de plată", a spus Constantin.

De asemenea, România are o alianţă cu Cehia şi Germania cu privire la plafonarea plăţilor, a adăugat el. "Propunerea Comisiei a fost aceea de a nu se acorda sume mai mari de 300.000 de euro pe exploataţii în viitoarea PAC. Având în vedere structura exploataţiilor din România, nu am putut să fim de acord cu această măsură şi discutăm în momentul de faţă şi am convingerea că se va ajunge la o formulă de compromis", a mai precizat ministrul agriculturii.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus