Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Gheorghe Matei: ”Niciodată nu am dat greș cu produsele BASF”

gheorghematei1
Am stat de vorbă cu unul dintre cei mai experimentați fermieri din Călărași despre cum trebuie făcută agricultura ca la carte.



Domnul Gheorghe Matei are mai mult de 50 de ani în slujba agriculturii. Acum e unul dintre cei mai respectați agronomi din sud-estul României. A văzut multe la viața sa și a ajuns să cunoască pământul în detaliu. Acum, e printre cei care cunosc în amănunțime cele mai bune tehnologii de protecție a plantelor.
Fermierii nu pot alege soluții la întâmplare, pentru că nu au cum să își riște recoltele. Să nu obții profit poate însemna să nu mai poți înființa la anul o altă cultură. De aceea, produsele trebuie testate pe câmp. Iar rezultatele trebuie comparate.


Domnule Matei, cum reușiți să fiți în top de atât timp?

Eu încerc mereu noi soiuri, noi hibrizi. La ferma noastră vrem să avem mereu cele mai bune rezultate, să oferim protecția optimă a plantei, să-i asigurăm dezvoltarea normală și cea mai potrivită desime. De exemplu, grâul pe care-l avem acum suportă aproximativ 800-900 de plante pe metru pătrat. Dacă treci de densitatea aceasta, grâul cade sau se îmbolnăvește.

Cum ați ajuns să folosiți produsele BASF?

Reprezentantul BASF a venit la mine prin 2012 cu produsele. Am așezat câteva variante experimentale. Am aplicat două tratamente pentru boli la păioase, am recoltat separat și am cântărit. Am măsurat apoi și am găsit varianta care a dat cea mai mare producție.

Și care a fost cea mai bună variantă?

A fost un prim tratament cu Tango® Super, 0,75 l/ha, iar după 25-30 de zile, a urmat un al doilea tratament, cu Duett® Ultra, 0,7 l/ha. Celelalte variante pe care le-am încercat au dat sporuri de recoltă mai mici sau mai mari, dar aceste două tratamente au fost cele care mi-au dat cea mai mare producție la data respectivă. Am obținut un spor de 1.270 kg doar grație acelor substanțe de la BASF.

Ce calități trebuie să aibă un produs ca să vă câștige încrederea?

Mie îmi spun toți: ”Produsul acesta e cel mai bun!” Dar eu trebuie să văd cu ochii mei și îi zic: ”Pune lotul martor aici, pune și varianta ta și vedem dacă o poți depăși pe cea actuală”. Dacă da, alegem varianta ta. Așa mi-au câștigat încrederea și cei de la BASF.
Activitatea de erbicidare era în toi la momentul în care l-am vizitat pe inginerul Gheorghe Matei. Nimeni nu avea timp să stea. La orice tratament, tractoarele vin de pe câmp, fac rapid plinul cu soluția de erbicid sau fungicid și pleacă mai departe. Au de stropit sute de hectare de culturi care necesită protecție.

Ce ați folosit pentru erbicidare?

Întrucât suprafața de care vorbim face parte dintr-o zonă mai îmburuienată, am ales erbicid Biathlon® 4D, în doză de 50 de grame pe hectar. Am completat soluția cu un litru de adjuvant Dash®HC. Am încercat această soluție și anul trecut. Am erbicidat cu Biathlon® 4D 20 de hectare și a combătut foarte bine întreaga gamă de buruieni. Anul acesta l-am folosit pentru 380 de hectare, între brațul Borcea și Dunăre. E o zonă cu multe buruieni, de aceea am apelat la un erbicid precum Biathlon® 4D.

Aplicați și un regulator de creștere?

Da, folosim și un regulator de creștere Cycocel®, cu o doză de 1,2 l/ha. Acesta asigură scurtarea paiului, a internodiilor, îngroșarea paiului, ca să se poată mări producția. Am văzut că plantele se sensibilizează dacă lipsește regulatorul de creștere, se recoltează mai greu. Nu prea se pot obține rezultate bune fără asocierea între erbicid și regulatorul de creștere.

Am văzut că folosiți și sistemul Clearfield® la rapiță. Ce tratamente aplicați?

Într-adevăr, folosim rapița Clearfield®. Am aplicat toate tratamentele din toamnă, ca să-i mărim rezistența la îngheț. Am folosit Caramba® Turbo în toamnă, ca să apere rapița de ger și boli și o ține pe loc, să nu ia înălțime prea mare încă din toamnă și am mai aplicat un tratament în primăvară, ca să nu lăsăm rapița să crească foarte înaltă.
Am mai aplicat și a doua doză de îngrășământ cu azot, care conține și sulf. Vom mai face apoi încă două sau trei tratamente cu fungicid sau insecticid pentru rapiță, împotriva bolilor sau dăunătorilor.

Ați folosit fungicidul Pictor®. Câtă încredere aveți în el?

Pictor® e unul dintre cele mai bune fungicide de pe piață. Excelează în combaterea bolilor tulpinii sau ale frunzelor la culturi precum floarea soarelui sau rapiță. Noi folosim fungicid Pictor® la floarea soarelui în ultima fază, la butonul floral, pentru a ține planta în picioare și a evita sensibilizarea la putregaiuri.

Pictor® v-a îndeplinit așteptările?

Da, cu siguranță! Folosim fungicid Pictor de 3-4 ani. De când am început să îl aplicăm, obținem rezultatele dorite. Floarea soarelui crește normal acum, mult mai bine.

Sunteți foarte respectat în zonă. Ce produse BASF veți mai folosi?

Păi, folosim deja mai multe produse de la BASF. Peste tot unde le-am aplicat, nu am dat greș cu produsele BASF. Folosim erbicidele BASF acolo unde e mai dificil, unde sunt multe buruieni pe sol. Și unde sunt cele mai multe buruieni? Unde ne dorim o cultură deasă, cu un număr optim de spice.
De exemplu, cultura de acum va atinge 850-900 de spice pe metru pătrat. Dacă fac calculul cu un gram, îmi dau 9 tone. Cu 1.1 ne apropiem de 10 tone. Când o face 1,2, trece de 10 tone

Domnul Matei va ieși la pensie anul acesta. Lasă agricultura pe mâna celor mai tineri, după zeci de ani în care a iubit și a dăruit tot acestei activități. De un lucru e sigur însă. Dacă ar putea să o ia de la capăt, tot agricultură ar face!


Înapoi la știri


blog comments powered by Disqus