Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, se opune liberalizării dreptului de plantare a viţei de vie


Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan a participat, miercuri, la Adunarea Regiunilor Europene Vitivinicole (AREV), care a avut loc la Bruxelles, cu scopul de a apăra drepturilor viticultorilor europeni.

Conform unui comunicat, Marian Oprişan a fost mandatat de viticultorii vrânceni, în cadrul unei întâlniri organizate săptămâna trecută să se opună liberalizării dreptului de plantare a viţei de vie, pregătită de Comisia Europeană.
La manifestare a participat şi comisarul european pe agricultură, Dacian Cioloş.

Şeful administraţiei judeţene le-a spus participanţilor la adunarea AREV că majoritatea podgorenilor din provincia Vrancea l-au mandatat să spună "nu" liberalizării dreptului de plantare a viţei de vie.
"Mesajul celor 100.000 de vrânceni care au ca principală ocupaţie prelucrarea strugurilor este unul de refuz total faţă de intenţiile Comisiei Europene de a liberaliza dreptul de plantare! Iar acest refuz are o justificare! Ani de zile podgorenii din România au muncit cu seriozitate, cu dedicare şi profesionalism pentru a putea concura, de la egal la egal, cu vinurile din Europa Occidentală. Au fost ani de zile în care podgorenii au investit enorm în utilaje performante de producţie, dar şi în ceea ce priveşte culturile de viţă de vie care au fost întinerite şi replantate cu soiuri nobile. Astăzi, în podgoriile din Vrancea se produc vinuri la fel de bune ca în oricare altă regiune viticolă din Europa, iar consumatorii din România sunt foarte mulţumiţi de acestea. Preţul calităţii a fost plătit prin munca şi profesionalismul celor care m-au mandatat să vorbesc astăzi, iar răsplata cea mai mare a lor este admiraţia pe care adevăraţii cunoscători şi-o exprimă atunci când gustă un vin de Vrancea!", a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea.
Marian Oprişan a arătat că, din păcate, viitorul acestui sector de activitate ţine astăzi mai mult de instrumentele care vor fi aplicate la nivelul Uniunii Europene până în 2020.

În ceea ce priveşte viticultura, prevederile Politicii Agricole Comune sunt în divergenţă cu ceea ce reprezintă tradiţia în sectorul viticol.
Din aceste considerente, Marian Oprişan crede că, dacă reprezentanţii Comisiei Europene vor impune liberalizarea plantaţiilor, această regulă va duce la falimentul viticulturii româneşti per ansamblu, fiindcă această decizie va favoriza marii producători de vinuri din UE în detrimentul celor locali.
Delegaţii participanţi la Adunarea AREV de la Bruxelles au aprobat o declaraţie a preşedinţilor Regiunilor Vitivinicole din Europa privind drepturile de plantare a viţei de vie.
Din aceasta reiese că drepturile de plantare sunt un instrument care reglementează potenţialul de producţie.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus