Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Ministrul Agriculturii va discuta cu Comisia Europeană modificarea PNDR pentru obţinerea de fonduri pentru fermele familiale

daniel-constantin-3
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, va discuta în perioada următoare cu reprezentanţii Comisiei Europene modificarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), astfel încât deţinătorii de ferme familiale să poată obţine fonduri europene pentru a face diverse investiţii.

“Aceasta este principala modificare pe care doresc să o fac în PNDR în 2013. Aş vrea să vin cu măsuri complementare pentru deţinătorii de ferme familiale, care să-i ajute pe aceşti oameni să facă investiţii şi să-şi desfacă producţia pe care o obţin", a declarat, miercuri, Daniel Constantin.
Şeful MADR a prezent în şedinţa de Guvern de miercuri o notă prin care deţinătorii de ferme familiale ar putea fi sprijiniţi din fonduri europene pentru achiziţia de utilaje sau pentru construcţii.
Ferma familială reprezintă entitatea care desfăşoară o activitate economică permisă de lege, individual sau împreună cu familia sa pentru asigurarea autoconsumului, dar şi pentru comercializarea surplusului de produse obţinute. Activitatea economică desfăşurată de către ferma familială - permanent, ocazional sau temporar - trebuie înregistrată şi autorizată în condiţiile legii.
MADR intenţionează deschiderea unei noi sesiuni prin măsura 121 dedicată exploataţiilor de semi-subzistenţă în vederea dezvoltării activităţii agricole către piaţă, unde valoarea finanţărilor pe proiecte poate fi între 5.000 şi 50.000 euro. Aceşti beneficiari pot fi eligibili la viitoarea schemă de subvenţionare a dobânzii şi pentru cea de actualizare a diferenţei de curs valutar pentru achiziţia de utilaje în cadrul măsurii 121.
De asemenea, se vor stabili proiecte tip, acordate cu titlu gratuit, pentru ferme destinate acestor fermieri.

Potrivit unor surse din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, fermele familiale care realizează o producţie agricolă de cel mult 48.000 de euro vor putea fi sprijinite financiar din fonduri europene prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) sau din bugetul naţional. Astfel, fermierul care se va înregistra cu ferma familială şi va creşte suprafaţa fermei, de exemplu de la 3 la 20 de hectare, va putea beneficia gratuit de proiect tip, de fonduri pentru achiziţia de utilaje, dar şi de dobândă subvenţionată. Chiar dacă fermierul nu creşte valoarea sprijinului public este permisă demararea proiectelor, beneficiind de doi ani de graţie. De asemenea, fermierul care va majora numărul de animale deţinute în fermă, de exemplu de la 3 la 20 de vaci cu lapte, va beneficia gratuit de un proiect tip, dar şi de fonduri pentru achiziţia de utilaje şi pentru construcţia grajdului.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus