Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Harghita: Preţul cartofului continuă să fie foarte scăzut; producătorii spun că vor înregistra pierderi

cartofi-1
Preţul cartofului continuă să fie foarte scăzut în judeţul Harghita, pe fondul unei producţii record înregistrate anul trecut şi a importurilor ieftine din alte ţări, iar producătorii se tem că vor ieşi în pierdere sau chiar vor da faliment.

Directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Harghita, Torok Jeno, a declarat că la toate culturile au fost producţii foarte bune în 2014, dar la cartofi a fost o recoltă record, de 23 de tone la hectar. Din acest motiv, dar şi din cauza embargoului impus Rusiei care a determinat producătorii din Polonia sau Belgia să intre pe piaţa românească, preţului cartofului se situează la un nivel foarte scăzut, de 40-45 de bani pe kilogram.
Unii producători spun că este cel mai scăzut preţ înregistrat în ultimii 20 ani, iar şeful DADR Harghita recunoaşte că există riscul ca acesta să se prăbuşească şi mai tare, o dată cu venirea primăverii.
“La cartof suntem pe muchie de cuţit, preţul nu urcă- 40-45 bani pe kilogram. (...) Şi dacă nu a urcat în decembrie, înainte de sărbători, acum urmează o perioadă fără vânzare bună şi există pericolul ca producătorii să intre în panică, pentru că vine primăvara şi asta poate să prăbuşească şi mai rău preţul”, a explicat Torok Jeno.
Potrivit acestuia, producătorii de cartofi nu vor scoate nici un profit în urma recoltei de anul trecut, iar mulţi vor ieşi în pierdere.
Chiar dacă preţul la producător este foarte redus, în pieţe sau la supermarketuri acesta este şi de trei ori mai mare, iar consumatorii nu resimt această scădere.
Şeful Asociaţiei producătorilor de cartofi din Harghita, Keresztes Vencel, a declarat că acest an 'va trece foarte, foarte greu', existând pericolul ca mulţi producători să-şi piardă afacerile, din cauză că au credite la bănci pe care le va fi foarte greu să le ramburseze.

Keresztes Vencel consideră că producătorii ar trebui să fie organizaţi în cooperative, să existe contracte dinainte semnate şi să nu aştepte ca “piaţa să vină la ei”.
În plus, spune Keresztes Vencel, nu există nicio orientare şi strategie politică în acest sens, iar “dialogul dintre producători şi factorii de decizie este aproape inexistent”.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus