Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Daniel Constantin: Toate plăţile în agricultură se fac la timp

daniel-constantin-4
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat joi, la Constanţa, că până pe 31 octombrie toţi fermierii vor primi plăţile unice pe suprafaţă, menţionând că subvenţia pentru motorină pe trimestrul doi a fost achitată, sumele fiind virate în conturile agricultorilor, în timp ce, din 30 octombrie, au început plăţile rentelor viagere - tranşa a doua.

"Toate plăţile în agricultură se fac la timp şi în avans, pentru că este foarte important ca fermierii, într-o perioadă grea în care preţurile nu sunt pe măsura aşteptărilor lor, să aibă aceste resurse financiare pentru a-şi continua campania de toamnă. Ne ţinem de cuvânt, am promis că începem plăţile pe suprafaţă pe data de 16 octombrie, am început atunci, astăzi suntem pe 30, am promis că până pe 31 facem toate plăţile, deja 510 milioane de euro au plecat către fermieri. O parte intră astăzi în conturi, o parte până mâine, astăzi plătim şi diferenţa de 112 milioane, dacă nu mă înşel, care a mai rămas. Este posibil să mai rămână câţiva fermieri care au plăţi ceva mai complexe, şi aici mă refer la plăţi pentru prun sau cei care au şi axa doi, dar majoritatea fermierilor până mâine vor primi, aşa cum am promis, avansurile în cont", a afirmat Daniel Constantin.
Acesta a precizat că banii folosiţi pentru plăţile făcute în avans vor fi recuperate de la Comisia Europeană, în ianuarie 2015. "Şi vreau să fac o precizare, pentru că am văzut abordări în aceste zile că întârziem plăţile. Aceste plăţi pe care le facem noi sunt în avans, este un efort pe care îl face bugetul de stat, prin Trezorerie, prin Ministerul de Finanţe (...), de a pune la dispoziţia Ministerului Agriculturii într-un an dificil, în numai
două săptămâni de zile, o sumă uriaşă, 622 de milioane de euro, bani care vor fi recuperaţi în luna ianuarie de la Comisia Europeană", a menţionat ministrul Agriculturii.

Daniel Constantin a spus că au fost plătite subvenţiile pentru motorină pe al doilea trimestru şi a început şi plata rentei viagere - tranşa a doua. "Am reuşim să plătim şi subvenţia pentru motorină pe trimestrul doi, este vorba de 124 de milioane de lei care au fost deja transmise către conturile fermierilor şi am început şi plata pentru renta viageră, începând de astăzi, cea de a doua tranşă", a mai declarat ministrul Agriculturii.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus