Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Vâlcea: S-au constituit 13 asociaţii ale crescătorilor de vaci pentru acordarea ajutorului de minimis

vaci-5
Un număr de 13 asociaţii comunale ale crescătorilor de vaci au depus documentaţia pentru acordarea ajutorului de minimis pentru achiziţionarea tancurilor pentru depozitarea laptelui, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea.

"Până în prezent, în judeţul Vâlcea au fost constituite 13 asociaţii în tot atâtea localităţi, printre acestea numărându-se Costeşti, Perişani, Buneşti, Alunu, Titeşti, Olanu. Primăriile din aceste comune au intrat deja în posesia documentaţiei pentru constituirea asociaţiilor locale, inclusiv a cererilor pentru a primi ajutorul de minimis. Aceste cereri şi documente urmează să fie depuse la APIA, nu înainte, însă, de a se verifica veridicitatea declaraţiilor şi îndeplinirea condiţiilor. Obligaţiile în acest sens revin şi primăriilor care vor trebui să asigure şi să pună la dispoziţia asociaţiilor spaţiile necesare pentru instalarea tancurilor de răcire a laptelui, precum şi utilităţile, respectiv sursele de alimentare cu energie electică, apă etc", a spus marţi Ion Cîlea.
El afirmă că măsurile respective au dat avânt şi producătorilor de instalaţii şi echipamente pentru zootehnie.
"Tocmai de aceea, recomand primarilor şi preşedinţilor asociaţiilor crescătorilor de vaci de lapte să fie foarte atenţi la calitatea şi performanţele tancurilor de răcire pe care le vor achiziţiona. Potrivit standardelor, respectivele tancuri trebuie să îndeplinească anumite condiţii tehnice şi tehnologice, adică să fie echipate cu compresor ermetic, să fie certificate pentru consum redus de energie, să aibă asigurată o izolaţie nepoluantă şi dotare cu evaporatoare standardizate, să se asigure jojele de măsurare a laptelui şi diagramele de calibrare şi, nu în ultimul rând, să obţină garanţii din partea furnizorului pentru serviciile de instalare şi verificare periodică", a adăugat preşedintele Consiliului Judeţean.

Cu toate acestea, Ion Cîlea se întreabă dacă va exista piaţă de desfacere pentru valorificarea laptelui colectat de la producătorii agricoli.
"De exemplu, dacă în 2011, existau în România peste 400 unităţi de procesare a laptelui, astăzi nu mai funcţionează decât aproximativ 170. Or, tocmai pe acest lanţ tehnologic va trebui să se facă simţit ajutorul de stat, dar şi iniţiativa privată", a subliniat Ion Cîlea.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus