Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Fermele de familie ar trebui să susţină sectorul prin locuri de muncă şi creşterea veniturilor la buget

tineri-fermieri
Fermele de familie, clasa de mijloc în general, ar trebui în orice fel de economie să susţină sectorul respectiv, prin locuri de muncă şi prin creşterea veniturilor la buget, a declarat, marţi, ministrul agriculturii, Daniel Constantin, la Palatul Parlamentului.

"Fermele de familie, clasa de mijloc în general, ar trebui în orice fel de economie să fie cea care susţine sectorul respectiv prin locuri de muncă şi prin creşterea veniturilor la buget. Şi în agricultură eu cred că este la fel. Dacă vom reuşi să dezvoltăm clasa de mijloc pe care noi am intitulat-o ferme de familie, putem să generăm multe locuri de muncă în mediul rural, putem să generăm produse de calitate, iar lanţul de producţie ar fi ceva mai scurt, dar putem să asigurăm şi ceea ce înseamnă activitate economic-socială în mediul rural mult mai bună decât în prezent", a spus Constantin.
Acesta a precizat că în noul PNDR, România pune un accent deosebit pe fermele de familie iar în luna mai din acest an va fi lansată o sesiune care vizează şi fermele de familie.
"În luna mai sesiunea care se va deschide pentru 'Investiţii în ferme' vizează o componentă importantă pentru fermele de familie. De altfel şi în 2012 am lansat o măsură, iar cea din mai 2014 se va baza pe proiecte tip, aşa cum am avut şi atunci, ca să stimulăm câţi mai mulţi fermieri să iasă din categoria de subzistenţă şi semi-subzistenţă şi să producă pentru piaţă. Să aibă venituri care să asigure o linişte a familiilor respective", a adăugat şeful madr.
Potrivit sursei citate, multe măsuri din noul PNDR pot fi orientate în această direcţie, dar cea mai importantă se referă la acele proiecte tip care se vor deschide în mai.
"Putem să încadrăm şi acele 10.000 de exploataţii care vor primi, printr-o măsură specială, 15.000 de euro sută la sută nerambursabili, tot ca un ajutor de a intra şi de a ieşi din activitatea de subzistenţă. Dacă ne gândim la producţia vegetală, cei care vor ieşi din categoria 1-5 hectare şi vor intra în categoria 5-30 hectare sau 5-60 hectare vor avea un sprijin suplimentar de 40-45 euro pe hectar. Cred că este suficient de stimulativ şi cred că reuşim, pe de o parte, să stimulăm sectorul de producţie vegetală în vederea comasării, dar pe de altă parte să creăm în jurul acestora şi acele ferme de familie pe care ni le dorim", a mai spus Daniel Constantin.
România găzduieşte, în perioada 29 martie - 4 aprilie 2014, la Palatul Parlamentului, cea de-a 29-a Conferinţă Regională a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi agricultură (FAO) pentru Europa şi Asia Centrală şi lucrările celei de a 38-a sesiuni a Comisiei Europene pentru agricultură a FAO, evenimente la care sunt aşteptaţi în jur de 350 de participanţi din 55 de ţări.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus