Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Porumbul dulce, o reţetă de îmbogăţire din agricultură


Porumbul zaharat, cunoscut si sub numele de porumb dulce, începe sa prinda si la noi, scrie Capital, care face o scurtă prezentare a unui tânăr antreprenor din centrul ţării.

Aşadar, Gyori Miklos este fermier în Covasna, o zona specifica pentru cultura cartofului, care s-a decis sa înfiinteze primele terenuri cu porumb zaharat în urma cu doi ani. A cautat mai întâi terenuri care sa poata fi irigate, dupa care s-a apucat de treaba. Acum, cu o productie de circa 100.000 de stiuleti la hectar - are cultivate 5 hectare în acest sezon - şi este mai mult decât multumit. Are si de ce, numai daca ne gândim ca a vândut stiuletele cu 50 de bani, în conditiile în care costurile totale de productie se ridica la aproximativ 6.000 de lei la hectar. Cel mai mult îl costa samânta, aproape jumatate din cheltuieli, pe care o aduce din Olanda.
În 2012 a avut trei soiuri de porumb - timpuriu, semitimpuriu si târziu, ceea ce i-a usurat munca pentru ca nu a trebuit sa culeaga tot porumbul în acelasi timp.
Despre lucrari, Miklos spune ca sunt aceleasi ca si la porumbul conventional, cu deosebirea ca porumbul zaharat se culege dupa 75-90 de zile maxim, când boabele "sunt în lapte". Recunoaste ca la el productia a fost buna, pentru ca a irigat întreaga suprafata, spre deosebire de alti agricultori din zona care nu se pot lauda cu aceleasi rezultate.
Desi este de doar doi ani pe piata, Gyori Miklos nu duce lipsa de cumparatori. În acest an a vândut porumbul atât catre retele internationale de magazine precum Kaufland sau Lidl - care l-au vândut la bucata în stare proaspata - dar si catre mai multi particulari.

Există şi cerere pe piaţă, din pacate nu din partea fabricilor românesti de conserve din legume, ci a celor unguresti. De altfel, o mare parte din productia din zona ajunge în Ungaria, unul din cei mai mari producatori de porumb zaharat din Europa, mai ales ca exista o fabrica de conserve din porumb zaharat în apropriere de granita cu România.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus