Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Preţul zahărului înregistrează cea mai mare creştere din ultimii doi ani

zahar-1
Fondurile speculative care au mizat pe scumpirea zahărului sunt recompensate cu cea mai mare creştere din ultimii doi ani, pe fondul unei preconizate crize mondiale, informează Bloomberg.

Cotaţiile futures la Bursa de la New York au crescut cu 16% în ultimele trei luni, cel mai mare avans înregistrat după 2013. Preţurile şi-au revenit după ce în luna august au atins cel mai scăzut nivel din ultimii şapte ani, pe fondul deprecierii realului brazilian care i-a încurajat pe exportatori să majoreze livrările. Între timp, tendinţa de depreciere a monedei braziliene a încetinit iar vremea uscată pune în pericol recolta de trestie de zahăr a celui mai mare exportator mondial. În plus, fenomenul El Nino pune în pericol recolta din Australia într-un moment de scădere a producţiei în India şi Brazilia.
'Piaţa s-a modificat din septembrie deoarece noi şi majoritatea analiştilor ne-am modificat estimările referitoare la ofertă', a declarat Artur Manoel Passos, economist la Itau Unibanco Holding SA în Sao Paulo.
Organizaţia Internaţională a Zahărului (ISO) prognozează că după cinci ani de surplus cererea va devansa producţia în sezonul care a început luna aceasta. Deficitul urmează să se dubleze până la 6,2 milioane de tone anul viitor.
În aceste condiţii, managerii de fonduri şi-au majorat poziţiile pe termen lung în doar două săptămâni. Datele U.S. Commodity Futures Trading Commission arată că în săptămâna care s-a încheiat la 13 octombrie managerii de fonduri şi-au majorat poziţiile pe termen lung cu 33%, până la 117.090 contracte futures şi opţiuni, cel mai ridicat nivel de după luna iulie 2014, în timp ce poziţiile short au scăzut în şapte din ultimele opt săptămâni.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus