Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

MADR: Sprijin financiar cu caracter temporar pentru sectorul de fructe - legume de 2,4 milioane de euro (proiect)

legume-3
Sprijinul financiar excepţional cu caracter temporar pentru sectorul fructe - legume, care se acordă producătorilor agricoli pentru plata măsurilor de retragere de pe piaţă, nerecoltare şi recoltare înainte de coacere se ridică la 2,4 milioane de euro şi se asigură din bugetul Ministerului Agriculturii, potrivit unui proiect de Hotărâre publicat pe site-ul MADR.

"Se aprobă sprijinul financiar excepţional cu caracter temporar pentru sectorul fructe şi legume, care se acordă producătorilor agricoli pentru plata măsurilor de retragere de pe piaţă, nerecoltare şi recoltare înainte de coacere, în perioadele 18 august 2014 - 30 noiembrie 2014 şi 30 septembrie 2014 - 31 decembrie 2014. Resursele financiare maxime necesare pentru plata măsurilor sunt în valoare totală de 2.400.000 euro şi se asigură de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale", se arată în document.
Plăţile se fac în lei, la cursul de schimb euro-leu stabilit de stabilire a normelor de aplicare a sistemului agromonetar al euro în sectorul agricol şi de modificare a anumitor regulamente, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 365 din 21 decembrie 2006.
Potrivit proiectului, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură va efectua plăţile până cel târziu la data de 31 decembrie 2014.
Sprijinul financiar excepţional pentru plata măsurilor de retragere de pe piaţă, de nerecoltare şi de recoltare înainte de coacere, se acordă organizaţiilor de producători din sectorul fructelor şi legumelor recunoscute în conformitate cu articolul 154 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 şi producătorilor de fructe şi legume care nu sunt membri ai unei organizaţii de producători recunoscute.
Plăţile prevăzute de prezenta hotărâre se acordă beneficiarilor de către APIA, cu respectarea condiţiilor prevăzute de Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.1510/2014 pentru stabilirea unor măsuri excepţionale cu caracter temporar de sprijinire a producătorilor din sectorul fructe şi legume, publicat în Monitorul Oficial al României din data de 8 octombrie 2014.
Proiectul de act normativ este în conformitate cu prevederile Regulamentului delegat (UE) nr. 932/2014 al Comisiei din 29 august 2014 de stabilire a unor măsuri excepţionale cu caracter temporar de sprijinire a producătorilor de anumite fructe şi legume.
La începutul lunii august, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole şi alimentare provenite din ţările care au impus sancţiuni Rusiei în contextul crizei din Ucraina. Lista include produse din carne şi lapte precum şi fructe şi legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia şi Norvegia.
Comisia Europeană a adăugat celor 125 de milioane de euro destinate sprijinirii producătorilor europeni alte 30 de milioane de euro pentru promovarea produselor agricole europene în ideea de a le permite să-şi deschidă noi pieţe de desfacere. Măsurile de sprijin anunţate în august vizează tomatele, morcovii, ardeii, varza albă, conopida, castraveţii, ciupercile, merele, perele, fructele roşii, strugurii de masă şi kiwi.

Legumicultorii români vor primi despăgubiri pentru pagubele suferite în urma embargoului impus de Federaţia Rusă la importurile de produse alimentare din Uniunea Europeană, pagubele fiind estimate la nivelul lunii august la 10 milioane de euro pentru 22.000 de tone de legume, respectiv castraveţi şi roşii, pentru că producătorii nu mai găsesc piaţă de desfacere roşii.
Uniunea Europeană are prin Politica Agricolă Comună (PAC) un instrument de intervenţie pentru măsuri de criză prin care poate veni în sprijinul producătorilor europeni, în valoare de 433 de milioane de euro.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus