Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Victor Ponta: Cota unică de 16% rămâne neschimbată, dar vom căuta soluţii de creştere a încasărilor la buget


Premierul Victor Ponta a precizat marţi că Executivul nu va schimba cota unică de 16%, subliniind că în perioada 2013 - 2016 vor trebui identificate noi surse de finanţare pentru bugetul de stat.

"Pentru toată lumea care vrea să audă: cota de 16% rămâne neschimbată. Este o decizie politică, asumată politic de mine, ca prim-ministru, la momentul prezentării Strategiei fiscale a Uniunii Social Liberale. (...) Păstrând cota de 16% - nu o schimbăm, dar avem nevoie, în mod sigur, suntem pe ultimul loc în Europa la cota din PIB pe care o strângem la buget - 31 - 32% - până la Franţa, care are 57%, mai este foarte mult. (...) Partea esenţială este în primul rând cea care ţine de colectare", a declarat Victor Ponta.
El a dat asigurări că pentru strategia pe 2013 - 2016 Guvernul va căuta soluţii de creştere a încasărilor la buget, urmând să discute acest subiect atât cu partenerii internaţionali - FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială -, cât şi cu viitorul Parlament, care va fi ales în urma scrutinului din 9 decembrie.

"Dacă vrem să avem mai mulţi bani pentru şcoli, pentru sănătate, pentru drumuri, cu bugetul actual e aproape imposibil, fie că vorbim de redevenţe mai mari - ştiţi foarte bine că a existat un proiect de ordonanţă care a dispărut de pe agenda fostului guvern -, fie că vorbim de utilizarea mai bună a potenţialului energetic al României, fie că vorbim de o politică mai inteligentă de stimulare a agriculturii, prin acele cote diferenţiate de TVA, sunt mai multe metode. Pe toate, însă, trebuie să le studiem înainte de a le anunţa. M-am supărat pe domnul Voinea nu că s-a gândit cum să strângă mai mulţi bani la buget, ci că le-a anunţat înainte de a vedea care este impactul acestor măsuri şi ce s-ar putea întâmpla în practică", a explicat Ponta.
În privinţa impozitelor pe piscină, ca metodă de creştere a veniturilor la buget, premierul a spus că ideea este importată din Grecia, dar că în România nu sunt atât de multe piscine de impozitat.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus