Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

80 de milioane de euro pentru crearea centrelor de colectare a produselor agricole


Producătorii agricoli vor avea la dispoziţie, începând cu sfârşitul lunii noiembrie, 80 de milioane de euro pentru crearea unor centre de colectare, sortare, ambalare, etichetare, dar şi condiţionare a produselor agricole, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la lansarea programului "Bunătăţi din România".

"În această lună alocăm o sumă extrem de importantă pentru crearea acelor centre de condiţionare, etichetare, sortare şi ambalare a produselor agricole. Toate aceste lucruri sunt menite să ajute producătorii agricoli. Nu mai puţin de 80 de milioane de euro vor fi disponibile de la sfârşitul acestei luni pentru agenţi economici, oameni care se vor asocia cu producătorii agricoli pentru a ajuta la o mai bună desfacere a produselor agricole", a afirmat Daniel Constantin.
Ministrul Agriculturii a subliniat că în ultimul timp s-a extins numărul hipermarketurilor care au intrat în programul de promovare a produselor româneşti iniţiat de ministerul pe care îl conduce, scopul fiind acela de a asigura o desfacere cât mai mare a producţiei autohtone. El a adăugat că, în acest scop, au fost luat şi alte măsuri, precum modificarea legislaţiei pentru certificatele de producător, dar şi modificarea Programului Naţional de Dezvoltare, astfel încât să se dea tuturor producătorilor posibilitatea de a comercializa şi de a păstra produsele româneşti nu doar pe perioada de durată a acestora fără să fie în atmosferă controlată.

"Au mai cedat şi unii şi ceilalţi şi putem vorbi despre un grad mai mare de asociere în agricultură, de conştientizarea faptului că trebuie să atingem anumite puncte de calitate pentru a comercializa produsele româneşti. Pe de altă parte, şi hipermarketurile au înţeles că au nevoie de produse româneşti. Astăzi, suntem undeva în zona de mijloc, în condiţiile în care 50% din produsele româneşti care se comercializează în medie pe an în zona de legume-fructe sunt de origine românească", a arătat Daniel Constantin.
Potrivit acestuia, în zona de legume-fructe, comparativ cu 1 ianuarie - 31 august 2011, anul acesta balanţa comercială pe produse agroalimentară s-a îmbunătăţit "vizibil".
În ceea ce priveşte condiţia ca un producător român să poată pătrunde într-un hipermarket cu produsele sale, ministrul a precizat că acesta trebuie să îndeplinească nişte cerinţe impuse de unitatea comercială, cerinţe care, însă, nu mai sunt atât de mari, ca în anii trecuţi. În plus, Daniel Constantin a îndemnat consumatorii să aleagă produsele româneşti, pentru că acestea sunt cele mai bune.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus