Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Ecaterina Andronescu spune că agricultura poate revitaliza situaţia economică a României


Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Ecaterina Andronescu, a luat parte la ceremonia aniversării a 100 de ani de învăţământ agronomic de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) "Ion Ionescu de la Brad", prilej cu care a atras atenţia că agricultura ar putea revitaliza situaţia socio-economică a ţării, iar pentru aceasta tinerii ar trebui să se orienteze mai mult spre acest domeniu şi instituţiile de învăţământ să formeze mai mulţi specialişti.

"Dacă România are o şansă ca mâine să devină o ţară din care să nu ne mai plece tinerii, dar care să rămână şi să muncească, să contribuie la dezvoltarea ei, atunci agricultura este una dintre primele ramuri asupra cărora trebuie să acordăm toată atenţia. Dumneavoastră, profesorii şi studenţii, vă revine sarcina să dezvoltaţi agricultura românească într-o ramură care să dea ţării mai multă strălucire", a mai declarat Ecaterina Andronescu, Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
Ea a acordat o diplomă şi o plachetă din partea Ministerului Educaţiei pentru recunoaşterea valorii instituţiei de învăţământ superior ieşene.
Prezent la eveniment, primarul Gheorghe Nichita a subliniat în timpul discursului său că profesia de agronom este pe cât de frumoasă, pe atât de grea, şi impune sacrificii pe care doar dragostea pentru meserie le poate accepta.

"Astăzi, Universitatea Agronomică din Iaşi îşi primeşte cu prisosinţă rodul semănat cu 100 de ani în urmă, prin truda şi entuziasmul unor oameni cu dragoste de pământ şi de binefacerile sale. Corpul profesoral şi studenţii de azi continuă, cu aceeaşi nestrămutată pasiune, ancestrala comunicare cu natura care ne este matcă tuturor. În anii care au trecut de la primele lecţii de agronomie expuse de către Ion Ionescu de la Brad în 1842, la Academia Mihăileană, şi până astăzi, când Universitatea care îi poartă numele este prima din ţară care oferă studenţilor posibilitatea de a învăţa utilizând tehnologia 3D, acest for academic a devenit unul dintre pilonii de bază pe care se sprijină dimensiunea intelectuală a Iaşiului. Fără îndoială, pionierul învăţământului agricol ieşean a fost Ion Ionescu de la Brad, membru de onoare al Academiei Române, cel care în 1842, a fost primul profesor de ştiinţe agricole din ţară, predând la Academia Mihăileană din Iaşi. Progresele înregistrate de-a lungul timpului, atât în infrastructură - şi subliniez aici existenţa unei biblioteci informatizate şi a celei mai bine dotate baze sportive din Iaşi - , cât şi în calitatea actului educaţional, demonstrează nivelul de elită al managementului Universităţii. Generaţiile de studenţi şi profesori care au făcut şi fac istorie în aceste amfiteatre reprezintă garanţia trăiniciei acestui aşezământ ştiinţific", a spus primarul Gheorghe Nichita.
El a precizat totodată că actualitatea arată că Universitatea Agronomică din Iaşi trebuie să facă faţă numeroaselor provocări ale vieţii moderne, atât în plan didactic, cât şi economic mai ales că întregul context agricol mondial se află într-o continuă transformare, lumea trebuind să găsească soluţii de ecologizare a produselor alimentare.

Evenimentele vor continua cu decernarea titlurilor de Doctor Honoris Causa, decernări de diplome, medalii jubiliare şi dezvelirea statuilor şi busturilor din faţa Universităţii. Ziua va fi încheiată cu un Concert Cameral, în Aula Magna 'Haralamb Vasiliu' şi cu un vernisaj al expoziţiei prof.univ. Dr. Dr. h.c. Vasile Coţofan - Galeria de Artă, în Sala de marmură a Facultăţii de Medicină Veterinară.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus