Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

România deţine 480 de produse tradiţionale atestate la nivel naţional; în top, judeţul Braşov cu 143 de produse

traditionale-1
Ministerul Agriculturii a atestat până în prezent 480 de produse tradiţionale, judeţele Braşov şi Maramureş aflându-se în top cu 143, respectiv 56 de produse, în timp ce 15 judeţe nu deţin niciun un produs atestat, a declarat Viorel Morărescu, director general în MADR.

"Până la această dată avem atestate 480 de produse tradiţionale şi alte 10 dosare în lucru. Reatestarea continuă până când vom avea suficiente produse în piaţă, dar şi în funcţie de solicitările consumatorilor. Pot spune că produsele atestate după noua legislaţie sunt mult mai apreciate, iar cei care produc spun că le-au crescut vânzările cu 20-25%. Este foarte important că aceşti producători nu fac rabat de la calitate", a subliniat Viorel Morărescu.
Acesta a precizat că în perioada următoare vor începe verificările în teren, "pe tot ceea ce înseamnă trasabilitatea produsului".
"Noi îi controlăm anual pe producătorii tradiţionali, dar şi în această perioadă, pe tot ceea ce înseamnă trasabilitatea produsului: materie primă, procesare şi reţetă. Odată cu depunerea documentaţiei trebuie să verificăm în teren ce scrie în caietul de sarcini, iar controalele sunt efectuate nu doar de Ministerul Agriculturii ci şi de celelalte instituţii implicate, respectiv Ministerul Sănătăţii, ANPC şi ANSVSA", a mai spus directorul general în MADR.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, cele mai mult de produse tradiţionale atestate sunt în judeţul Braşov, respectiv 143 de produse, acesta fiind urmat de judeţele Maramureş, cu 56 de produse, Alba - 46, Argeş - 33, Satu Mare - 26, Botoşani - 23 şi Covasna -20, etc.
"Din păcate, avem 15 judeţe care nu au niciun un produs atestat până la această dată", a menţionat Morărescu. Este vorba de judeţele Bacău, Călăraşi, Constanţa, Caraş Severin, Dolj, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mehedinţi, Mureş, Teleorman, Vaslui şi Vrancea.
Totodată, cele mai multe produse tradiţionale atestate sunt cele din carne - 195, produsele din lapte - 120, pâine, produse de panificaţie şi patiserie - 71, legume/fructe - 43, peşte -18, băuturi - 30, alte produse - 3.
Datele MADR relevă că în anul 2014 au fost reatestate 309 produse pe noua legislaţie, iar în 2015 - 171, iar alte 242 de dosare au fost respinse.
În ceea ce priveşte produsele atestate conform reţetelor consacrate, reprezentantul Ministerului Agriculturii afirmă că înregistrarea a fost ceva mai salbă, cu toate că există interes din partea producătorilor din industria alimentară.
"La produsele atestate conform reţetelor consacrate stăm un pic mai slab. Sunt doar 69 de produse. Din punctul meu de vedere mă aşteptam la mai multe până la această dată. Deşi există şi aici foarte mult interes cred că nu este cunoscută foarte bine legislaţia de către producători. Trebuie însă şi o informare a consumatorilor pentru că nu mulţi ştiu ce sunt aceste produse consacrate şi mai ales că pot fi cumpărate din marile lanţuri de magazine din România. Pe partea asta avem 7 produse de panificaţie atestate, 40 de produse din carne şi 22 din lapte", a adăugat Morărescu. Neamţ, Prahova, Sibiu, Argeş şi Ilfov sunt judeţele cu cele mai multe produse atestate conform reţetelor consacrate.

La finele anului 2013, România era una dintre ţările din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de produse atestate la nivel naţional, însă după modificarea şi înăsprirea regulilor de atestare, numărul produselor tradiţionale româneşti s-a redus de aproape 10 de ori, de la 4.500 la 480 în prezent.
Conform condiţiilor din noua legislaţie, produsul tradiţional trebuie în primul rând să fie fabricat pe teritoriul României, nu trebuie să fie obţinut în mod industrial, nu trebuie să conţină aditivi alimentari, iar procesul tehnologic şi modul de procesare al produselor trebuie să aibă o caracteristică tradiţională, cu o reţetă transmisă din generaţii.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus