Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Daniel Constantin: Exporturile de produse agroalimentare româneşti în Germania au crescut cu 20% în 2011


Exporturile de produse agroalimentare româneşti în Germania au crescut în 2011 cu 20%, situându-se la 300 de milioane de euro, deşi România înregistrează încă o balanţă comercială negativă, a declarat, joi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, într-o conferinţă de profil.

"Deşi avem o balanţă negativă cu Germania, în ultimul an au crescut exporturile din România spre Germania cu 20%. Sunt produse care s-au importat din România anul trecut, alături de tutun şi porumb aflându-se şi rapiţa. Nu ştiu dacă şi în 2012 vom fi la fel de competitivi din punct de vedere al exportului pe această zonă pentru că 90% din rapiţă a fost compromisă", a spus Constantin.
Potrivit sursei citate, în 2011, valoarea produselor agroalimentare importate din Germania a fost de 500 milioane de euro, iar exporturile s-au apropiat de 300 de milioane de euro.
Constantin a anunţat că în 2013 România va fi partener la un târg important din Germania care se adresează agriculturii ecologice - Biofach Nurenberg, România fiind ţara anului. "Sper ca România să facă faţă acestei provocări pentru că vor fi foarte mulţi producători români acolo, dar va trebui să facem faţă şi noi, instituţional pentru că vor participa toate statele membre", a adăugat şeful MADR.
În opinia acestuia, România ar trebui să se orienteze către pieţele emergente, precum Rusia, China sau piaţa asiatică, unde gradul de absorbţie este mai mare, deoarece ar putea contribui la redresarea balanţei comerciale cu produse agroalimentare.

Situaţia actuală a industriei alimentare din România şi interacţiunea cu comerţul modern sunt analizate joi într-o conferinţă de profil la care participă reprezentanţi ai sectorului, atât din sistemul de stat cât şi din cel privat.
Evenimentul prezintă oportunităţile şi provocările în comercializarea produselor agricole autohtone şi importanţa cooperării în lanţul logistic alimentar în oglindă cu exemple din alte ţări europene.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus