Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Lucrările agricole se vor efectua în condiţii bune la nivelul întregii ţări, în intervalul 11-17 noiembrie

prognozameteo
Lucrările agricole de sezon se vor efectua în condiţii bune la nivelul întregii ţări în perioada următoare, iar în cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim, în majoritatea zonelor, arată prognoza agrometeorologică publicată, marţi, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Conform estimărilor pentru perioada 11-17 noiembrie, sub aspect termic, în această perioadă va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal pe întreg teritoriul agricol al ţării.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 3 şi 17 grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de la un grad Celsius la 9 grade Celsius, la nivelul întregii ţări, în timp ce temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va înregistra valori cuprinse între 5 şi 16 grade Celsius, optime parcurgerii proceselor de vegetaţie la culturile de toamnă deja înfiinţate.
Maximele aerului vor fi cuprinse între 8 şi 21 de grade Celsius în toate zonele de cultură, iar minimele se vor situa între -3 şi 12 grade Celsius în majoritatea regiunilor agricole. De asemenea, în intervalul următor, sunt posibile precipitaţii sub formă de ploi locale, reduse cantitativ, acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului.
Din punct de vedere al caracteristicilor agrometeorologice, specialiştii ANM menţionează faptul că, în cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim, în majoritatea zonelor de cultură.
În acelaşi timp, deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi izolat extremă) se vor înregistra pe suprafeţe agricole extinse din sud-estul, estul şi local centrul şi sudul ţării.
Regimul favorabil hidro-termic din aer şi sol va determina intensificarea proceselor de creştere şi dezvoltare în aproape toate zonele de cultură. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi, în general, bună şi medie pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive şi pe suprafeţele cu deficite de apă în sol.
La culturile de orz şi grâu de toamnă se vor continua fazele de germinare (70-100%), răsărire (30-100%) şi apariţia primelor frunze (10-100%), iar în funcţie de data semănatului, la cultura de rapiţă predominante vor fi fazele de răsărire (30-100%) şi înfrunzire (5-14 frunze) în majoritatea regiunilor agricole.
Speciile pomi-viticole vor înregistra maturarea lemnului/coardelor şi îngălbenirea/căderea masivă a frunzelor, în toate plantaţiile. Per ansamblu, lucrările agricole de sezon (eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale, arături, fertilizări) se vor efectua în condiţii bune, la nivelul întregii ţări.

Recomandările specialiştilor în agrometeorologie includ pentru perioada următoarelor şase zile finalizarea lucrărilor de eliberare a terenurilor de resturile vegetale şi continuarea efectuării arăturilor adânci de toamnă, aplicarea îngrăşămintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la culturile înfiinţate în epoca optimă, precum şi administrarea tratamentelor fito-sanitare în plantaţiile pomi-viticole.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus