Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Autorităţile vor să creeze un Institut naţional care să realizeze managementul cercetării în agricultură

cercetare-1
Autorităţile vor să creeze un Institut naţional care să realizeze managementul cercetării în agricultură, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, în cadrul Comisiei de specialitate din Camera Deputaţilor.

"Am avut o discuţie cu preşedintele ASAS (Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice n.r.) şi cu ministrul Educaţiei. Ideea ar fi să creăm un institut naţional care să realizeze managementul cercetării. Institutul respectiv ar trebui să aibă două consilii, unul de administraţie în care Ministerul Agriculturii să fie vioara întâi, să spunem aşa, apoi Ministerul Educaţiei şi mai puţin ASAS. Consiliul ştiinţific trebuie să revină ASAS care este for ştiinţific. Ca finanţare, Ministerul Agriculturii şi cel al Educaţiei ar trebui să asigure finanţarea la nişte salarii decente pentru atragerea tinerilor în sistem", a spus Irimescu.
Potrivit sursei citate, situaţia cercetării agricole este, în prezent, extrem de gravă în România, suprafaţa terenurilor destinate cercetării agricole fiind redusă la mai puţin de jumătate faţă de anii '90.
"Nu au mai rămas decât 30.000 de hectare din cele 70.000 de hectare pe care le avea Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS). Ministerul Educaţiei şi Cercetării a reuşit să îşi atragă 7 institute naţionale în coordonare. Practic le-a scos de la ASAS. Un institut este al nostru - ISPIF, iar restul sunt 12 institute de ramură şi 40 de staţiuni de cercetare în subordinea ASAS", a mai afirmat ministrul Agriculturii.

Sectorul de cercetare agricolă a suferit în ultimii 25 de ani o presiune fantastică asupra fondului funciar şi o presiune de destabilizare, în condiţiile în care suprafeţele de teren dedicate cercetării s-au redus de la 156.000 de hectare la numai 28.000 de hectare, iar de la 121 de unităţi de cercetare s-a ajuns la doar 57. De asemenea, numărul de cercetători a scăzut de la 3.050 în anii '90, la circa 600 în prezent.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus