Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Braşov: Recolta de cartof calamitată în proporţie de 70%


Producţia medie de cartofi obţinută după recoltarea a 8.100 din cele 13.415 hectare cultivate este de 8.100 de kilograme/hectar, faţă de 25.000 de kilograme şi chiar 50.000 de kilograme pe unele suprafeţe, anul trecut, a declarat miercuri directorul adjunct al Direcţiei Agricole Braşov, Gyero Mihai.

"Procentul mediu de calamitare a culturii de cartof este de 70%. O bună parte dintre tuberculi au rămas la nivelul de creştere al lunii iulie, deci sunt mici din cauză că în această vară precipitaţiile au lipsit aproape în totalitate. Producţia pe care o vom obţine este una catastrofală. Am estimat o producţie totală la nivelul judeţului după recoltarea întregii suprafeţe la 120.000-130.000 de kilograme, faţă de aproape 400.000 de kilograme anul trecut", a mai spus directorul adjunct al Direcţiei Agricole Braşov.
"Producţii cu 30% mai mici sunt şi la cultura de porumb unde, după recoltarea a 2.800 din cele 8.520 de hectare, producţia medie la hectar este de 2.000 de kilograme comparativ cu aproape 4.000 de kilograme anul trecut. Şi la sfecla de zahăr unde deocamdată nu a început recoltarea sunt probleme din cauză că nu a plouat, iar planta s-a dezvoltat în pământ cam la nivelul unui păstârnac", a explicat Gyero Mihai.
Dacă nu plouă în următoarea perioadă vor fi probleme foarte mari cu însămânţarea cerealelor de toamnă, pe o suprafaţă de 18.000 de hectare.
"Nu putem ara pentru că pământul este foarte tare. Şi dacă vom face eforturi să arăm, sămânţa care va fi pusă în pământ nu va răsări din cauza secetei", a ţinut să adauge directorul adjunct al Direcţiei Agricole Braşov.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus