Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Argeş: Aproape 800 de hectare de vegetaţie forestieră afectate de incendii în 2012


Aproape 800 de hectare de vegetaţie forestieră, situate în special în zona montană a judeţului, au fost afectate de incendii în anul 2012, potrivit bilanţului prezentat marţi de şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Argeş, colonel Ion Popa.

"În perioada 23 iulie - 8 octombrie 2012, inspectoratul a fost solicitat să intervină pentru înlăturarea efectelor negative produse de 12 incendii de fond forestier de mare amploare. În urma incendiilor, au fost afectate vegetaţie uscată, mărăciniş, lăstăriş, jnepenişuri, litieră de pădure, pădure de conifere, martoane după tăiere, resturi lemnoase căzute pe sol, pe o suprafaţă totală de 800 de hectare", a declarat colonelul Popa.
Intervenţiile pentru stingerea celor 12 incendii de pădure au durat 78 de zile, în acţiuni fiind angrenaţi peste 2.000 de pompieri, militari şi angajaţi silvici.
"Condiţiile hidro-meteorologice de secetă prelungită, care au afectat întregul ecosistem, implicit şi potenţialele surse de apă, au făcut foarte dificilă acţiunea de stingere a incendiilor, aceasta efectuându-se cu mijloace improvizate de primă intervenţie, mult mai puţin eficiente", a precizat şeful ISU Argeş.
Numărul total al incendiilor de vegetaţie produse în judeţul Argeş în 2012 a fost de 929, fiind afectată o suprafaţă de aproape 1.000 de kilometri pătraţi de de mărăciniş, lăstăriş sau litieră de pădure.

Potrivit reprezentanţilor ISU Argeş, aceste incendii de vegetaţie au fost provocate fie de folosirea focului deschis de către cetăţeni pentru igienizarea terenurilor agricole sau păşunilor, fără respectarea prevederilor legale de apărare împotriva incendiilor, fie de folosirea intenţionată a sursei de aprindere pentru a genera incendiu.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus