Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Aproximativ 150.000 de crescători de bovine vor primi subvenţii în valoare de 570 milioane lei

vaci-4
Aproximativ 150.000 de crescători de bovine vor primi de la bugetul de stat, subvenţii în valoare totală de 570 de milioane de lei, a anunţat luni, la Galaţi, vicepremierul Daniel Constantin, ministrul agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

El a precizat că subvenţiile acordate în 2014 crescătorilor de bovine s-au dublat sau s-au triplat faţă de cele acordate anul trecut, respectiv de la 500 de lei/cap de bovină, în 2013, la 700-1.300 de lei-cap de bovină în 2014.
“Măsura a fost luată în contextul în care Ministerul agriculturii vrea să încurajeze producţia autohtonă de lapte, având în vedere pericolul importurilor de lapte, la preţuri scăzute, din străinătate, începând cu 2015, când se va liberaliza piaţa laptelui”, a spus Constatin.
Vicepremierul Daniel Constantin participă, luni,la Galaţi, la prezentarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNADR) 2014-2020, aflată la a şaptea reuniune regională pe această temă.
Prin PNADR, România va putea cheltui, până în 2020, suma de opt miliarde de euro (alocaţi de la UE), iar în total, pe agricultură, ţării noastre îi revine o alocare bugetară europeană de 19 miliarde de euro, a mai precizat ministrul Daniel Constantin.
“Raportat la suma totală alocată de la bugetul european pentru următorul exerciţiu bugetar, respectiv 39 de miliarde de euro, banii ce pot fi folosiţi pentru dezvoltarea agriculturii - 19 miliarde de euro - reprezintă o sumă semnificativă, ceea ce dovedeşte importanţa agriculturii la nivel european”, a mai declarat Daniel Constantin.
Ministrul şi-a exprimat intenţia ca fondurile europene alocate României până în 2020 să fie absorbite în proporţie de 100%.

PNADR cuprinde un program de 16 măsuri, prin intermediul cărora se vor putea accesa fonduri europene pentru dezvoltarea agriculturii şi a fermierilor, inclusiv pentru protejarea acestora de pagubele produse de calamităţi, prin înfiinţarea fondzurilor mutuale. Potrivit ministrului Constantin, prima sesiune de depunere a proiectelor pe PNADR se va lansa în luna mai, Ministerul Agruiculturii fiind primul minister din România care va face acest lucru.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus