Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

MADR intenţionează să deschidă o nouă sesiune de depunere de cereri de sprijin pentru agricultura ecologică, în decembrie

minister-1
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) intenţionează să deschidă în luna decembrie o nouă sesiune de depunere de cereri pentru schema de ajutor specific de minimis în sistemul de agricultură ecologică, a anunţat, luni, MADR.

"Având în vedere numărul de 7.676 solicitări înregistrate la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, comparativ cu numărul maxim estimat de beneficiari de 9.600, precum şi bugetul total alocat acestei scheme, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale are în vedere instituirea unei noi sesiuni de depunere de cereri, pentru această schemă, în cursul lunii decembrie a.c.", se arată într-un comunicat al MADR, remis AGERPRES.
Pentru a veni în sprijinul operatorilor din sistemul de agricultură ecologică a fost adoptată Hotărârea Guvernului nr. 864/ 2014 potrivit căreia se acordă o schemă de ajutor specific de minimis compensatoriu exploataţiilor vegetale înregistrate în sistemul de agricultură ecologică. Obiectivul schemei este de a se asigura un echilibru al ajutoarelor care se acordă pentru operatorii aflaţi în perioada de conversie în anul 2013, comparativ cu anul 2012, pentru exploataţiile înscrise în sistemul de agricultură ecologică - sector vegetal, cu dimensiuni cuprinse între 0,3 - 5 ha şi 5,1 - 20 ha.
Cuantumul sprijinului financiar este de 1.180 lei şi reprezintă contravaloarea a 270 euro a compensaţiei financiare a sumelor acordate în anul 2013, faţă de anul 2012, operatorilor înscrişi în sistemul de agricultură ecologică - sectorul vegetal cu exploataţii cuprinse între 0,30 ha - 5 ha, inclusiv şi de 845 lei, sumă ce reprezintă contravaloarea a 192 euro a compensaţiei financiare a sumelor acordate în anul 2013, faţă de anul 2012, operatorilor înscrişi în sistemul de agricultură ecologică - sectorul vegetal cu exploataţii cuprinse între 5,1 ha - 20 ha, inclusiv. Bugetul total estimat al acestei scheme este de 10,6 milioane de lei.

România are un potenţial imens în agricultura ecologică, cu o suprafaţă de 300.000 de hectare de teren arabil certificat ecologic pentru producţie şi alte 500.000 de pajişti şi un număr de 15.500 de operatori înregistraţi în sistem la finele anului 2013. Din păcate, România continuă să exporte 80% din producţie, în special materie primă şi foarte puţine produse procesate.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus