Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

2012 ar putea fi anul falimentelor în industria alimentară


Anul 2012 ar putea fi anul falimentelor în industria alimentară, a declarat, pentru Bursa, presedintele "Romalimenta", care adaugă că singura solutie este reducerea urgenta a TVA si o relaxare fiscala, altfel, situatia va fi de necontrolat.

"Speculatiile din piata sunt dramatice. Majorarile de pret produse de ceea ce se întâmpla acum în tara si în lume urmeaza sa aiba loc spre sfârsitul acestui an - începutul anului urmator. În prezent, scumpirile care au loc pe piata sunt, majoritatea, speculatii. Cresterile de preturi sunt false. La legume, mai ales, majoritatea sunt evazionisti care speculeaza momentul, ca sa-si mareasca profitul", a adăugat Sorin Minea.
"O parte din procesatori nu au crescut preturile, alta parte sunt marii evazionisti, iar la mijloc suntem noi, care nu stim ce se va întâmpla si ce vom face. În baza cresterii uriase la preţurile cerealelor, pe plan mondial, se asteapta si o crestere a preţurilor cărnii. Cresterea de pe piata cerealelor este, însa, umflata", a explicat Sorin Minea.
Potrivit acestuia, consumul din tara noastra a fost ucis de nivelul mare al TVA, de 24%. Presedintele Romalimenta sustine ca economia a ajuns la un blocaj financiar în lanţ, adaugând ca toata lumea vinde, dar nimeni nu are bani sa cumpere.
"Producatorii adevarati au dificultati - este foarte cald, lumea este plecata în vacanta, consumatorii cumpara doar de pe marginea drumului si de la magazine nefiscalizate, restul magazinelor sunt goale. O cadere a vânzarilor ca acum n-am mai vazut de mult timp. Suntem în pragul unui blocaj financiar pe tot lantul. Daca nu se întâmpla ceva urgent, problemele vor fi împinse catre iarna, când vor fi imposibil de rezolvat, pentru ca atunci vom avea costuri cu utilitatile, care nu stim cât de mari vor fi".
"Banii de la magazine vin cu foarte mari întârzieri, nu mai sunt consumatori, la carne avem probleme legate de comertul intracomunitar, trebuie sa ne achitam datoriile la bugetul de stat, nu exista nicio sansa de crestere a salariilor, iar inconstienta cu care actioneaza politicienii ne-a dus la fundul sacului", a mai spus Sorin Minea.
Productia de cartofi din acest an va avea un nivel de 20-30% fata de cea de anul trecut, a spus Ioan Benea, presedintele Federatiei Cultivatorilor de Cartofi din România.
"Anul trecut am produs circa 3 milioane de tone de cartofi si au fost importate, oficial, 90.000 de tone. Neoficial, însa, cred ca au fost aduse în tara circa 900.000 de tone de cartofi, la asa nivel se ridica piata neagra", a specificat Benea.
"La cereale este o situatie dezastruoasa, în partea de nord productia nu va ajunge nici la 20% fata de cea de anul trecut. Toate pajistile sunt uscate, hranim animalele din stocuri, costurile cu cerealele cresc, productia de lapte a scazut la 25%, unii fermieri îsi sacrifica animalele... Toate aceste costuri suplimentare vor duce la cresterea preturilor. Toate merg spre alinierea cu pietele europene, mai putin salariile", mai opineaza Ioan Benea.
În ultima perioada, pretul cerealelor a crescut cu 20-30%.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus