Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

FAO: preţurile produselor alimentare au scăzut uşor în octombrie


Indicele preţurilor produselor alimentare mondiale, elaborat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), a scăzut uşor cu 1% în luna octombrie după o creştere de 1,4% în luna septembrie, graţie scăderii preţurilor la cereale şi uleiuri, arată datele publicate joi de FAO.

FAO dă lunar publicităţii propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, oleagionase, lactate, carne şi zahăr.

În luna octombrie, acest indice a atins o valoare medie de 213 puncte, cu două puncte mai puţin faţă de valoarea înregistrată în luna septembrie. 'Declinul se datorează în principal scăderii preţurilor internaţionale la cereale şi uleiuri care au compensat creşterea preţurilor la zahăr şi produse lactate în timp ce preţurile la carne au rămas nemodificate', a anunţat FAO într-un comunicat.

Organizaţia a adăugat că în primele zece luni ale acestui an preţurile produselor alimentare sunt mai mici cu 8%, în medie, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Separat, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a dat publicităţii un raport bianual intitulat 'Food Outlook', în care estimează că cheltuielile globale pentru importurile alimentare ar urma să se situeze la 1.140 miliarde de dolari în 2012, cu 10% mai puţin decât anul trecut.

FAO şi-a revizuit în jos estimările privind producţia globală de cereale în sezonul 2012/2013, prognozând o scădere de 2,7% în ritm anual până la 2,284 miliarde tone. În schimb, producţia mondială de orez ar urma să atingă o nouă valoare record în 2012 al fel ca şi în cazul recoltei mondiale de zahăr.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus