Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

CE: Acordurile comerciale stimulează sectorul agroalimentar al UE

alimente-3
Acordurile comerciale au contribuit la stimularea exporturilor de produse agricole din UE şi au sprijinit ocuparea forţei de muncă în sectorul agroalimentar şi în alte sectoare ale economiei, a anunţat luni Comisia Europeană (CE), prezentând rezultatele unui studiu independent privind acordurile comerciale încheiate cu trei ţări - Mexic, Coreea de Sud şi Elveţia.

"Doar aceste trei acorduri au permis o creştere a volumului exporturilor de produse agroalimentare din UE cu peste un miliard de euro şi au generat o valoare adăugată în sectorul agroalimentar de 600 de milioane de euro. Conform acestui studiu, un fapt la fel de important este că această creştere a exporturilor a contribuit la asigurarea în total a mii de locuri de muncă pe întreg teritoriul UE, din care cea mai mare parte în sectorul agroalimentar, inclusiv în agricultura primară. Aceste cifre sunt o dovadă clară a faptului că acordurile comerciale ambiţioase şi echilibrate au un efect pozitiv asupra industriei alimentare şi agriculturii europene", a declarat comisarul pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan.
La rândul său, comisarul pentru comerţ, Cecilia Malmström, a afirmat că studiul oferă informaţii importante în privinţa modului în care se poate continua reducerea birocraţiei şi eliminarea barierelor în negocierile comerciale în viitor.
"Negociate corect, acordurile comerciale reprezintă o forţă a binelui pentru agricultorii şi pentru producătorii noştri de alimente", a apreciat Malmström.
Studiul arată că acordurile au contribuit la intensificarea schimburilor comerciale în ambele direcţii, cu creşterea exporturilor UE şi cu creşterea importurilor de produse din aceste trei ţări, oferind consumatorilor şi întreprinderilor din UE un acces sporit la produse agroalimentare.
Este de notat faptul că această creştere a importurilor are un impact redus asupra producţiei din interiorul UE. În schimb, ea reflectă în principal înlocuirea importurilor din alte ţări terţe sau o creştere a consumului în UE.
Studiul subliniază importanţa atenţiei acordate negocierilor comerciale realizate de principalii competitori ai UE pentru a garanta că UE nu rămâne în urmă în privinţa condiţiilor de acces la pieţe importante pentru produsele agroalimentare. Din document rezultă, de asemenea, că acordurile ambiţioase mai recente, precum UE- Coreea de Sud, care a intrat în vigoare în 2011, au un impact pozitiv mai mare decât acordurile mai vechi şi mai puţin cuprinzătoare, precum acordul UE-Mexic din anul 2000. Acesta reprezintă un indiciu al ameliorării calităţii şi al eficacităţii acordurilor comerciale ale UE în privinţa înlăturării barierelor şi al succesului în îmbunătăţirea competitivităţii sectorului.
Cele trei acorduri comerciale şi-au adus, de asemenea, contribuţia la faptul că anul 2016 a fost un an record pentru exporturile de produse agroalimentare din UE, valoarea totală a exporturilor atingând 130,7 miliarde de euro, cu 1,7 miliarde de euro mai mult decât în 2015. Cele mai mari creşteri ale exporturilor anuale au fost cele cu destinaţia SUA (1,26 miliarde de euro) şi China (1,06 miliarde de euro).
În acelaşi timp, valoarea importurilor de produse agroalimentare ale UE a scăzut cu 1,5%, ajungând la 112 miliarde de euro. În anul 2016, sectorul agroalimentar a reprezentat 7,5% din totalul exporturilor de mărfuri ale UE; 6,6% din ansamblul mărfurilor importate sunt produse agroalimentare. Cu un surplus de 18,8 miliarde de euro, sectorul agroalimentar reprezintă aproape jumătate din excedentul comercial global al Uniunii Europene, care s-a ridicat la 39,3 miliarde de euro în 2016.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus