Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Timiş: Însămânţările de toamnă merg bine, iar suprafeţele cultivate au rămas ca în anul precedent

teren-7
Starea de vegetaţie a culturilor de toamnă din judeţul Timiş este corespunzătoare graficului, iar suprafeţele însămânţate au rămas aceleaşi ca în 2014, a declarat joi, pentru AGERPRES, prof. univ. dr. Doru Petanec, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) din judeţ.

Astfel, au fost însămânţate 135.000 de hectare cu grâu, 5.500 de hectare cu orz de toamnă, 8.000 de hectare cu orzoaică şi 10.000 de hectare cu rapiţă.
“Am avut recolte foarte bune anul trecut şi ne aşteptăm cel puţin la aceeaşi productivitate. La porumb a fost nemaipomenit, 4,4 tone/ha, iar la grâu am avut parcele superbe de pe care s-au recoltat şi peste 7 tone/ha. Am avut şi societăţi cu parcele foarte mari, de până la 1.000 de hectare”, a precizat directorul (DADR) Timiş.
Potrivit acestuia, se observă o reorientare a cultivatorilor timişeni spre sfecla de zahăr, iar dacă în Timişoara ar mai exista fabrica de zahăr, s-ar putea obţine cea mai mare producţie din ţară.
“Agricultorii noştri se orientează spre culturile de sfeclă de zahăr, creşte suprafaţa. Condiţiile meteo au fost foarte bune, dar îi împiedică faptul că nu au aproape o fabrică de prelucrare şi procesare pentru cele până la 70 de tone la hectar. Dacă nu eşti un cultivator mai mare ca să se justifice drumul până la Oradea, unde este cea mai apropiată fabrică, nu e rentabil”, a mai spus Doru Petanec.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus