Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Enologii italieni vor să producă în România cel mai bun sortiment de vin din lume


Enologii italieni vor să producă în România cel mai bun sortiment de vin din lume, în apropierea localităţii Peştera (202 km est de Bucuresti) din judeţul Constanţa, cu ajutorul unei investiţii sută la sută româneşti, în valoare totală de 8 milioane de euro.

"Primul sortiment de vin realizat în România pe domeniul Bogdan, în apropierea localităţii Peştera din judeţul Constanţa, va apărea pe piaţă în 2013, urmând ca alte şase sortimente de vin să fie produse începând cu 2014. Avem ambiţia să producem aici cel mai bun vin din lume, pentru că am găsit un teren foarte bun, mult entuziasm, dar şi parteneri interesaţi nu numai de partea financiară, care este sută la sută românească în acest proiect, ci şi de partea calitativă a lucrurilor", a declarat, joi, enologul italian Luca Maroni, la un eveniment de degustare de vinuri italiene organizat la Ambasada Italiei la Bucureşti.
Specialiştii italieni împreună cu cei români au înfiinţat o plantaţie de viţă de vie de 155 de hectare, de pe care s-ar putea produce două milioane de butelii de vin. Recordul pe care vor să-l doboare enologii italieni constă şi în faptul că strugurii vor fi prelucraţi prin tehnologii biodinamice.

"Vom stabili un record mondial pentru că la ora actuală nu mai există în lume o firmă care să prelucreze struguri pe 155 hectare de teren şi să-i transforme în vin prin metode biodinamice, ceea ce înseamnă că nu se vor pune îngrăşăminte chimice în pământul cultivat cu viţă de vie ci se va prelucra astfel încât viţa să ia ce este necesar din pământ", a spus Maroni.
Acesta a precizat că vor exista pe domeniul Bogdan trei linii de producţie, una universală, economică, o alta intermediară şi una de top, iar sortimentele de vin vor fi printre altele din gama Pinot Noir, Fetească Neagră, Chardonnay, Cabernet, Muscat Otonel.

Cu o istorie în vinificaţie de peste 3.000 de ani, peste 2.000 de varietăţi de vinuri, 10.000 de producători şi 20 de regiuni viticole, Italia îşi dispută cu Franţa titlul de cel mai important producător mondial de vin. În 2011, producţia italiană de vin a atins 40,3 milioane de hectolitri, din care 60% a fost destinată producţiei de vinuri de calitate.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus