Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

România a plătit UE mai mult decât a primit


Din cele 27,52 de milioane de euro, fonduri nerambursabile alocate României de către UE pentru perioada 2007-2013, țara noastră a accesat, efectiv, până în prezent, doar 7,8 miliarde de euro, o sumă aproape egală cu contribuția României la bugetul UE, de 7,9 miliarde de euro în aceeași perioadă.

Potrivit Ministerului Afacerilor Europene, "România a fost un beneficiar net al bugetului UE din 2007 până în prezent, cu un beneficiu de aproximativ 5,5 miliarde de euro". Asta doar "pe hârtie", scrie Capital, pentru că la întocmirea acestui bilanț oficialii MAEur au luat în considerare sumele alocate pentru proiectele selectate şi aprobate în perioada 2007-2012 şi nu sumele pe care România le-a accesat efectiv, în această perioadă, adică plățile efectuate către beneficiari, care sunt substanțial mai reduse.
Practic, la toate cele nouă programe, începând din 2007 şi până la jumătatea lunii iulie a anului în curs, România a făcut plăți din fonduri europene nerambursabile în valoare totală de circa 7,8 miliarde de euro. Pe de altă parte, în perioada 2007-2012, România a contribuit la bugetul Uniunii Europene cu suma de 7,9 miliarde euro.
Programul Național pentru Dezvoltare Rurală (PNDR), aflat în coordonarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), înregistrează cel mai mare grad de accesare a fondurilor europene, cu plăți efectuate până în prezent în valoare de 3,6 miliarde de euro (44,96% din totalul sumei alocate pentru perioada 2007-2013).
Din păcate, la celalalt program coordonat de MADR, şi anume, Programul Operațional pentru Pescuit, lucrurile stau prost. Din cele 230 de milioane de euro - suma nerambursabilă alocată de UE, au fost efectuate plăți în valoare de doar 59 de milioane de euro. De altfel, plățile din cadrul acestui program sunt blocate din 13 ianuarie 2012, ca urmare a unor mari deficiențe constatate în derularea lui.
Pe ultimul loc se situează POS Transport, cu un grad de accesare de doar 9,05%. Astfel, din totalul de 4,5 miliarde alocate acestui program pentru perioada 2007-2013 (aceasta este partea nerambursabilă, la care se adaugă contribuția de la bugetul de stat, în valoare de 1,09 miliarde de euro), până în momentul de faţă, Unitatea de Management de la Ministerul Transporturilor a făcut plăți în valoare de doar 414 milioane de euro. În acest ritm, există riscul ca peste două treimi din fondurile alocate acestui program să fie pierdute.

Practic, ne-am luat banii înapoi, mai puțin 100 de milioane de euro. Dacă acest trend se va menține şi în perioada care a mai rămas până la sfârșitul anului 2013, atunci România va pierde circa 60% din fondurile europene nerambursabile alocate pentru acest ciclu bugetar de şapte ani.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus