Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

44.000 de fermieri din UE şi-au redus producţia de lapte cu 852.000 de tone în trimestrul patru 2016

lapte-4
Aproape 44.000 de fermieri din Uniunea Europeană au cerut sprijin de la UE pentru că au acceptat să îşi reducă producţia cu aproape 852.000 de tone de lapte în trimestrul patru 2016, potrivit primelor rezultate ale programului european de reducere a producţiei de lapte, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Lansat în vara anului trecut şi finanţat cu un buget de 150 milioane de dolari, acest program este una din principalele măsuri adoptate de Comisia Europeană pentru a face faţă crizei din sectorul laptelui. Potrivit acestei scheme, fermierii care participă primesc 14 eurocenţi pentru fiecare kilograme de lapte non-produs. Fermierii sunt plătiţi pe baza reducerilor efective de producţie şi nu pe baza estimărilor de reducere incluse în solicitarea de participare trimisă către autorităţile naţionale.
"Programul de reducere voluntară a producţiei este o măsură fără precedent dar care a fost un succes clar. Asistăm la o redresare lentă dar indubitabilă a preţurilor, iar piaţa laptelui cunoaşte o tendinţă de creştere de mai multe luni. Preţul mediu al laptelui la poarta fermei în UE a crescut cu 31% începând din vara anului trecut, pentru a ajunge la 33,7 cenţi pe kilogram în februarie", a declarat comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan.
Potrivit cifrelor primite de statele membre pentru prima perioadă de reducere (octombrie-decembrie 2016), un număr de 43.968 de producători de lapte, dintre care doar 63 din România, şi-au redus producţia cu un total de 851.700 de tone (2.059 de tone în România).
Cifrele pentru a doua şi ultima perioadă de reducere (noiembrie 2016- ianuarie 2017) vor fi cunoscute abia la începutul lunii aprilie şi vor furniza o imagine completă a acestui program fără precedent lansat de Comisia Europeană.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus