15 state membre ale Uniunii Europene au optat pentru interzicerea culturilor de OMG
05/10/15 12:06 Adăugat în: Stiri agricultura | Stiri agricole
Un număr de 15 state dintre cele 28 de membre ale Uniunii Europene au comunicat, joi, Comisiei Europene că vor interzice culturile de organisme modificate genetic, pe măsură ce se apropie termenul limită până la care ţările comunitare pot opta pentru acest lucru, transmite AFP.
Pe lista statelor care au optat pentru interzicerea culturilor de OMG se numără atât ţări importante, precum Germania şi Franţa, alături de Austria, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Olanda şi Polonia, a declarat, pentru AFP, un purtător de cuvânt al CE.
De asemenea, Marea Britanie vrea să interzică culturile de OMG pentru Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord, lăsând doar Anglia dispusă să permită cultivarea organismelor modificate genetic. La rândul său, Belgia a optat să menţină Valonia, regiunea vorbitoare din limba franceză, în zona în care cultivarea de OMG-uri este interzisă.
În conformitate cu un act normativ adoptat în luna martie a acestui an de Consiliul European, ţările membre UE au dreptul de a interzice sau de a aproba culturile de organisme modificate genetic /OMG/ pe teritoriul lor.
Termenul limită până la care statele membre pot opta pentru interzicerea OMG este 3 octombrie. Solicitările ţărilor care optează pentru interzicere trebuie comunicate marilor companii din sectorul agricol, precum Monsanto sau Dow, pentru a putea împiedica cultivarea OMG autorizate deja în UE sau care sunt în mijlocul procesului de autorizare.
Statele europene au păreri împărţite faţă de organismele modificate genetic, chiar dacă acestea sunt cultivate pe scară largă în America şi Asia. În timp ce Marea Britanie este favorabilă, multe alte state membre UE, inclusiv Franţa şi Germania, se opun. În ultimii 14 ani, în Uniunea Europeană doar patru OMG-uri au fost autorizate pentru cultură, însă doar unul singur mai este cultivat şi în prezent, soiul de porumb MON810, dezvoltat de compania americană Monsanto.
Sursa: AGERPRES
Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus