Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Ministrul Agriculturii anunţă compensaţii financiare pentru fermierii afectaţi de secetă


Executivul va lua în discuţie, "spre aprobare", săptămâna viitoare, o Hotărâre de Guvern care vizează compensaţii financiare ce vor fi acordate fermierilor care sunt afectaţi de secetă, a anunţat, marţi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"Suntem preocupaţi ca cei din categoria IMM-urilor să primească o compensaţie financiară a pierderilor de venit din acest an faţă de media ultimilor trei ani cu 80% pentru cei care sunt asiguraţi şi cu 50% pentru cei care nu sunt asiguraţi. În acea hotărâre de guvern va fi stabilit şi sprijinul care se acordă - aşa-numitul sprijin de minimis - o singură dată exploataţiilor care nu intră în categoria persoanelor care sunt până la zona de IMM-uri, acest sprijin vizând un ajutor de 7.500 de euro pe exploataţie", a susţinut Constantin.
El a adăugat că, în perioada imediat următoare, nu există îngrijorări foarte mari cu privire la o creştere a preţurilor la alimente ca urmare a secetei.
"Sunt o parte din producători care au spus că se vor scumpi şi, dacă ne uităm la preţurile produselor agricole şi pe pieţele internaţionale, poate că s-ar justifica acest demers. Acum rămâne de văzut în ce măsură piaţa poate să îşi permită această creştere. Consumatorii nu cred că îşi permit preţuri mai mari în momentul de faţă. Ca atare, şi cel care pune un preţ la un anumit produs se gândeşte dacă nu e mai bine cumva să micşoreze profitul sau să meargă chiar la costul de producţie şi să vândă produsul respectiv decât să stea cu el în pierdere", a explicat ministrul Agriculturii.

Pe de altă parte, Daniel Constantin a mai spus că nu crede că se va ajunge la nivelul anului trecut ca şi producţie în PIB, dar a arătat că agricultura va fi totuşi "un sector extrem de important în bugetul general".


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus