Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Piaţa mondială a vinului va fi susţinută de cererea provenită din SUA până în 2018

vin-2
Piaţa mondială a vinului va fi susţinută până în 2018 de cererea provenită din SUA, pe măsură ce ritmul de creştere a consumului de vin încetineşte în China, iar pieţele tradiţionale precum Franţa şi Italia se contractă, estimează organizatorul celui mare târg de vinuri din lume - Vinexpo, transmite Bloomberg.

Potrivit Vinexpo, în perioada 2014-2018, consumul de vin în SUA ar urma să crească cu 11% până la 378 de milioane de lăzi (o ladă este echivalentul a 9 litri n.r.) în apropiere de creşterea de 12% înregistrată în perioada 2009-2013. În schimb, pe piaţa din China, ritmul de creştere al consumului de vin va scădea până la 25% de la 69%, ceea ce înseamnă că în 2018 pe piaţa chineză se vor consuma 181 milioane de lăzi de vin.
'Vedem că încetinirea de pe piaţa din China s-a confirmat după doi sau trei ani de creştere foarte impresionantă', a declarat directorul general de la Vinexpo, Guillaume Deglise. 'Piaţa din SUA a preluat poziţia de lider în termeni de piaţă globală. Credem în
continuare că în următorii ani va fi o anumită creştere venită din China, însă nu pe segmentul vinurilor premium, ci mai degrabă pe segmentul entry sau medium', a mai spus Deglise.
În termeni de volum, SUA ar urma să rămână ţara cu cel mai mare consum de vin până în 2018, devansând Franţa, Italia, Germania şi China. Alte ţări din top 10 cele mai mari consumatoare de vin, după volum, sunt Marea Britanie, Argentina, Rusia, Spania şi Argentina.
În termeni de consum per capita, primele patru ţări din lume (Italia, Franţa, Elveţia şi Portugalia) ar urma să înregistreze scăderi până în 2018, în timp ce în cazul Austriei şi Greciei sunt prognozate creşteri.
Potrivit Vinexpo, consumul mondial de vin va ajunge la 2,51 miliarde lăzi în 2018, în creştere cu 3,5% comparativ cu 2013, în timp ce ponderea ocupată de regiunea Asia- Pacific va creşte de la 11 până la 11%. În schimb, Europa va fi responsabilă pentru 61% din consumul mondial de vin în 2018, în scădere faţă de 63% în perioada 2009-2013, urmată de cele două Americi cu 24% în timp ce Africa şi Orientul Mijlociu se vor situa pe ultimul loc cu 3% din consumul mondial de vin.
Producţia de vin a României a scăzut cu 20% în 2014 până la 4,093 milioane hectolitri, de la 5,113 milioane hectolitri în 2013, dar cu toate acestea România ocupă în continuare locul 12 în topul celor mai mari producători mondiali de vin, conform datelor preliminare publicate de Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului (OIV).

Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV) estima la mijlocul lunii septembrie o diminuare a recoltei de struguri cu 25%, comparativ cu anul 2012, din cauza precipitaţiilor şi grindinei, aceste aspecte influenţând şi producţia totală de vin.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus