Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

La Consiliul European este necesară evitarea de noi reduceri ale alocărilor pentru PAC şi Coeziune

ue-1
România susţine obţinerea unui acord cu privire la bugetul UE pentru perioada 2014-2020 la Consiliul European din 7-8 februarie, şi necesitatea evitării de noi reduceri a alocărilor pentru Politica Agricolă Comună şi Politica de Coeziune, a declarat luni seară ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, care a participat la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG), de la Bruxelles, informează MAE.

De asemenea, şeful diplomaţiei de la Bucureşti a reiterat obiectivele punctuale ale României care vizează atât asigurarea unui nivel adecvat al alocărilor naţionale, cât şi condiţii de îmbunătăţire a accesării fondurilor europene care să permită reducerea decalajelor de dezvoltare între Statele Membre şi creşterea convergenţei în UE, arată comunicatul MAE, remis AGERPRES.
În ceea ce priveşte relaţiile comerciale externe ale UE, ministrul Corlăţean a menţionat rolul considerabil al comerţului în procesul de relansare economică la nivel european şi în crearea de noi locuri de muncă. El a indicat, de asemenea, necesitatea stabilirii de strategii europene ambiţioase în relaţiile cu partenerii comerciali strategici şi a subliniat importanţa avansării negocierilor comerciale aferente Parteneriatului Estic, în special cu Republica Moldova.
"În acest context, ministrul Titus Corlăţean a subliniat necesitatea unui semnal pozitiv al proximului Consiliu European care să fie materializat, în perspectiva Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius (noiembrie 2013), într-un limbaj cât mai ambiţios în ceea ce priveşte R. Moldova, având în vedere progresele înregistrate de acest stat în finalizarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu UE", subliniază MAE.
Oficialul român a reiterat importanţa continuării angajamentului ferm al UE şi necesitatea unei abordări diferenţiate a statelor din regiune, în funcţie de progresele înregistrate sub aspectul funcţionării democraţiei şi respectării drepturilor fundamentale ale omului.
Referitor la Mali, ministrul român a reiterat necesitatea implicării statelor din vecinătate şi din nordul Africii în eforturile de combatere a terorismului şi crimei organizate. Totodată, a informat că autorităţile române analizează posibilitatea unei participări româneşti la viitoarea misiune UE în Mali.

În cadrul dejunului de lucru, ministrul Titus Corlăţean a reiterat aspectele susţinute şi în sesiunea plenară privind necesitatea includerii în proiectul de concluzii ale Consiliului European a unui limbaj cât mai ambiţios în ce priveşte Republica Moldova, date fiind progresele pe care aceasta le-a înregistrat în finalizarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu UE.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus