Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Vâlcea: Două organizaţii comunale au depus proiecte pentru finanţarea sistemelor de irigaţii pe Măsura 125a


Două organizaţii comunale din judeţul Vâlcea - Prundeni şi Orleşti - ale utilizatorilor de apă pentru irigaţii, au depus documente pentru modernizarea si retehnologizarea sistemelor de irigat, a declarat joi Ion Horăscu, preşedinte al asociaţiei de dezvoltare rurală "Lunca Oltului".

"Seceta prelungită din acest an, dar şi din anii anteriori a pus pe jar autorităţile locale. În judeţul Vâlcea s-au înfiinţat imediat după revoluţie şapte organizaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigaţii: Călina-Drăgăşani, Prundeni-Orleşti, Ioneşti-Drăgoeşti, Olanu, Galicea, Budeşti, toate în lunca Oltului. Acestea au preluat patrimoniul fostelor IEELIF (întreprinderi de îmbunătăţiri funciare), învechit, distrus, nefuncţional. Şi nu a fost numai atât. De la preluare colecţionării de fier vechi au sustras şi valorificat prin centre de colectare de fier vechi, întregi instalaţii de irigat, de la transformatoare, pompe, motoare electrice, vane-tot ce era metal", a precizat Horăscu.
Dintre toate cele şapte OUAI-uri, spune Horăscu, doar Prundeni şi Orleşti au întocmit studiul de fezabilitate cu toate avizele cerute de Ghidul de finanţare.
Astfel cele 850, respective 1850 de hectare teren agricol vor primi apă prin tehnologii moderne, cu aspersoare, (50%) şi prin picurare (50%).

"S-au semnat şi contractele pentru procurarea accesoriilor cu un furnizor din Franţa. Termenul de depunere a proiectelor fiind 15 octombrie, se speră ca evaluarea lor să se finalizeze până la sfârşitul anului 2012 încât la începutul anului viitor să se procedeze la licitaţiile de construcţie. Vrem ca posibila seceta din vara viitoare să fie întâmpinată cu sistemele de irigaţii in funcţiune", a mai adăugat Horăscu.

Pentru a veni în întâmpinarea necesarului de irigat, Ministerul Agriculturii a lansat prin programul PNDR, Măsura 125 a, o nouă sesiune de finanţare pentru modernizarea şi retehnologizarea sistemelor de irigat în valoare totală de 1 milion de euro.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus