Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

România ar putea primi din bugetul UE 40 - 47 miliarde euro pe perioada 2014 - 2020


România ar putea beneficia de o alocare bugetară de la Uniunea Europeană (UE) de 40 - 47 miliarde euro în perioada 2014 - 2020, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, Răzvan Cotovelea, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Europene (MAEur) pentru Coordonarea instrumentelor structurale.

"Sperăm la o alocare peste 40 miliarde euro, până la 47 miliarde euro, pentru perioada următoare. La sfârşitul lunii noiembrie vom avea un Consiliu European pentru a discuta şi negocia într-o variantă finală bugetul UE pentru 2014 - 2020, implicit fondurile nerambursabile pe care România le va primi pe Politica Agricolă Comună, dar şi pe instrumentele structurale", a spus oficialul MAEur.
El a adăugat că în situaţia în care nu există un acord unanim în cadrul Consiliului din noiembrie este posibil ca discuţiile pe buget să continue şi în timpul preşedinţiei Irlandeze a UE, în primul semestru din 2013.
Cotovelea a arătat că România are în presuspendare Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane /POSDRU/, în suspendare Axa de Infrastructură Rutieră a POS Transporturi, cea mai consistentă financiar, precum şi POS pentru creşterea competitivităţii economice şi aşteaptă decizia Comisiei Europene în privinţa suspendării POS Mediu, pentru conflicte de interese POS - Licitaţie, iar această situaţie pune o presiune foarte mare pe bugetul României, pentru că plăţile către beneficiar vor continua.

România are obligaţia de a continua plăţile către beneficiar atât timp cât certificarea cheltuielilor respectă prevederile legale.
În opinia reprezentantului MAEur, situaţia suspendării programelor menţionate este o consecinţă a derapajelor din anii 2010 - 2011, iar din cauza resurselor limitate ale bugetului de stat Ministerul Finanţelor Publice (MFP) ar putea decide să se recurgă la împrumuturi de pe piaţa bancară.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus