Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Priaxor® EC: cel mai avansat fungicid pentru cereale, creat vreodată de BASF, a fost lansat în România

basf-priaxor
Noul produs inovator va fi un element cheie în combaterea tuturor agenților patogeni importanți la grâu și orz

Schimbările tot mai dese ale factorilor climatici pun presiune tot mai mare pe fermieri. Pe lângă atacul buruienilor, al dăunătorilor sau agenților patogeni, agricultorii trebuie să asigure acum toate mijloacele prin care recolta să își atingă potențialul maxim genetic. Tehnologiile aplicate sunt complexe și cunosc numeroase variante. La fel și strategiile corecte pentru protecția plantelor.
Fermierii fac an de an eforturi pentru a obține recolte mari, de cea mai bună calitate, chiar și în condiții dificile. Managementul culturii de cereale începe cu alegerea soiurilor cu cea mai bună genetică, alegerea momentului optim pentru semănat, apoi a strategiilor optime pentru fertilizarea, erbicidarea și tratamentul cu fungicide, prin care să se asigure sănătatea plantelor pe parcursul întregului sezon.

Septorioza, o provocare din ce în ce mai mare pentru fermieri
Însă una dintre provocările cu care cultivatorii de cereale se confruntă din ce în ce mai des este septorioza. Există un cumul de factori care pot favoriza atacul agentului patogen, de la factorii climatici, resursa de spori din sol, rotația culturilor și până la momentul sau chiar modul în care se aplică tratamentele. În România, ”septorioza apare cu frecvență mare în fiecare an, în toate zonele de cultură a cerealelor. Incidența atacurilor a crescut în ultima vreme, în special din cauza modificărilor climatice și a nerespectării măsurilor agrotehnice”, spune Gheorghe Petcu, specialist Dezvoltare Divizia Protecția Plantelor în cadrul Centrului de Competențe Tehnice BASF.
Cele două specii care provoacă septorioza, Septoria tritici și Septoria nodorum pot duce la pierderi de producție de aproape 30%, în funcție de condițiile climatice. Există însă și cazuri în care fermierii au constatat pierderi masive, de aproape 80%, cauzate de septorioză și de nerespectarea rotației culturilor. Chiar dacă septorioza nu provoacă moartea plantelor, spicele plantelor infestate formează boabe mici, sterile, șiștave, cu proprietăți slabe de panificație. În plus, boala se poate transmite în cultura de cereale de la un an la altul, prin resturile de plante bolnave.

Priaxor® EC – cel mai avansat fungicid pentru cereale, lansat de BASF
Pentru a combate cu succes boli ale cerealelor precum septorioza, ”BASF a lansat pe piața din România cel mai avansat fungicid pentru cereale, creat de companie. Priaxor® EC este un fungicid sigur, cu o acțiune de lungă durată, care oferă beneficii suplimentare, pe lângă protecția plantelor împotriva atacurilor agenților patogeni, datorită tehnologiei AgCelence®”, afirmă Cristina Bunescu, managerul departamentului tehnic din cadrul Diviziei pentru Protecția Plantelor BASF România. Fungicidul inovator creat de BASF asigură o protecție sigură, eficacitate de lungă durată și un control excelent al bolilor, prin sinergia excelentă a celor două substanțe active: fluxapiroxad și piraclostrobin.
Formularea inovatoare a fungicidului Priaxor® EC permite formarea de depozite pe limbul foliar. Acestea sunt rezistente la spălare și au o răspândire uniformă pe suprafața foliară, asigurând eficacitatea de lungă durată. De asemenea, fungicidul beneficiază de o solubilitate și mobilitate sistemică excelente, datorită versatilității substanței active fluxapiroxad și a capacității moleculei de a-și adapta structura în funcție de mediul celular din interiorul limbului foliar.
Fluxapiroxad este cea mai recentă inovație de la BASF, care garantează o bună vitalitate a plantelor, prin efectul său curativ și eficacitatea de lungă durată. Face parte din clasa carboxamidelor (SDHI) și inhibă sistemul energetic al agenților patogeni. Cealaltă substanță activă din componența Priaxor® EC, piraclostrobin, este cea mai eficientă strobilurină, având efecte preventive împotriva celor mai păguboase boli ale cerealelor: septorioza, ruginile, helmintosporioza grâului, făinarea, Rhynchosporium sau Ramularia. Astfel, noul produs de la BASF poate proteja și frunzele tinere.

Aplicarea fungicidului Priaxor® EC poate aduce sporuri semnificative de producție
Cel mai avansat fungicid pentru cereale, Priaxor® EC, nu asigură numai protecția optimă a culturii, ci oferă și beneficii suplimentare de vitalizare a plantelor. Tehnologia AgCelence®, de care beneficiază produsul Priaxor®EC , contribuie la efectul de înverzire, creșterea sănătății plantelor, o utilizare mai eficientă a resurselor de apă și minerale, la mărirea gradului de absorbție a azotului, creșterea suprafeței foliare esențiale pentru producerea fotosintezei și totodată sporește protecția împotriva arsurilor solare.
Toate beneficiile AgCelence® se traduc în toleranță mai mare la stres, recolte mai mari, de calitate mai bună și producții mai mari. Pe scurt, la un profit mai mare pentru fermieri. De altfel, testele BASF efectuate în Europa, la cultura de grâu, au arătat un spor de producție de aproximativ 1,2 t/ha față de martorul netratat și de peste 650 kg/ha față de produsele competitoare.
Fungicidul Priaxor® EC beneficiază, de asemenea, de o aplicare flexibilă, pentru un management eficient al culturii. Produsul poate fi aplicat în doza omologată de 0,75 – 1,5 l/ha, la culturile de cereale păioase, de la mijlocul înfrățirii și până la sfârșitul înfloritului, respectiv stadiile BBCH 25-69. Se pot efectua maxim două tratamente, la un interval de 21 de zile, pentru combaterea septoriozei, ruginii brune, făinării, arsurii frunzelor, pătării brune sau sfâșierii frunzelor la cereale.

Mai multe detalii


Înapoi la știri

blog comments powered by Disqus