Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Încă mai cultivi rapiță clasică? Uite ce beneficii îți poate aduce sistemul Clearfield®

clearfield-rapita-2
Cu siguranță, cultura de rapiță este vedeta acestui an. Un procent tot mai important de fermieri renunță la culturile tradiționale în favoarea rapiței, care le poate aduce venituri mai mari. De altfel, acesta e și motivul pentru care suprafețele pe care se cultivă rapiță în România au crescut de la an la an.

Fiecare fermier are în vedere hibridul potrivit pentru condițiile pedoclimatice din zona fermei sale. Deși riscurile culturii de rapiță au fost diminuate, iar nivelul producției a crescut, alegerea hibrizilor potriviți rămâne una dintre cele mai importante decizii pe care trebuie să le ia fermierii.
Unul dintre cele mai eficiente sisteme de producție pentru rapiță este Clearfield®, de la BASF. Sistemul combină eficient hibrizi de rapiță, având potențial ridicat de producție, cu erbicidul inovator și eficient, Cleranda®. Această abordare, prin care se folosesc hibrizi toleranți la erbicidul Cleranda®, oferă un management eficient al buruienilor, posibilitatea de a elimina erbicidarea preemergentă și, bineînțeles, rezultate superioare din punct de vedere al producției.

Sistemul Clearfield® e mai performant
Semințele de rapiță Clearfield®, ameliorate prin metode tradiţionale, au un potențial ridicat de producție și generează culturi cu un grad înalt de calitate. Fiind flexibil, sistemul de producție Clearfield® pentru rapiță este adaptat la toate tipurile de lucrări ale solului (arătură, lucrări minime, însămânțare directă). Totodată, poate fi folosit chiar și în condiții de sol dificil, pietros, sau cu un conținut ridicat de materie organică.
Gama de hibrizi de rapiță Clearfield® asigură sole productive, fără probleme la recoltare. De aceea, este și alegerea fermierilor care au obținut rezultate excelente. Partenerii BASF producători de semințe oferă o gamă variată de hibrizi de rapiță Clearfield, amintim mai jos pe următorii:
• DK Imminent CL (Dekalb)
• KD Impresion CL (Dekalb)
• DK Imido CL (Dekalb)
• ES Angel CL (Euralis)
• ES Aquarel CL (Euralis)
• PT 200 CL (Pioneer)
• Edimax CL (Rapool)
• Veritas CL (Rapool)
• Phoenix CL (Rapool)

clearfield-rapita-1

Beneficiile sistemului Clearfield® la rapiță
Adevăratul avantaj al sistemului de producție Clearfield® la rapiță stă însă în combaterea mai uşoară a buruienilor mono și dicotiledonate, chiar și pe cele dificile, printr-o singură aplicare, în postemergență, mărind șansele unei producții ridicate. De altfel, folosind sistemul Clearfield® poți combate cu succes cel mai larg spectru de buruieni, inclusiv cele crucifere anuale, precum muștarul sălbatic, rapița sălbatică sau pungulița.
Cea de-a doua componentă a Clearfield® erbicidul selectiv Cleranda®, combină două substanțe active (Imazamox și Metazaclor) ce asigură atât un echilibru excelent între acțiunea la nivelul frunzei și cea la sol, cât și o eficacitate reziduală îndelungată. Imazamoxul este absorbit prin frunzele și rădăcinile buruienilor, fiind apoi translocat până la nivelul zonelor de creștere, unde blochează sinteza aminoacizilor esențiali. În schimb, metazaclorul este preluat de rădăcini în special, asigurând activitatea reziduală.
Pentru ca rapița Clearfield® să își atingă potențialul optim de producție este necesar ca densitatea să fie optimă, ceea ce va permite plantei să se ramifice mai mult. Dar, în primele faze de dezvolare ale culturii de rapiţă, aceasta înseamnă mult loc pentru dezvoltarea buruienilor care concurează cu rapița pentru apă și substanțe nutritive. Si în plus, în primele faze de dezvoltare, rapiţa are o capacitate foarte mică de a lupta cu buruienile.
Aceste buruieni pot fi combătute cu succes chiar din toamnă, folosind Cleranda® în postemergența timpurie. Erbicidul Cleranda® se aplică în doza omologată de 1,5 - 2 litri/ha + 0,75-1 litri de adjuvant Dash® HC, în momentul în care buruienile sunt în faza de 2-4 frunze, iar cele monocotiledonate, chiar și samulastra, în faza de 1-3 frunze, până la înfrățire. Buruienile abia răsărite sunt combătute cu succes, de cele mai multe ori dintr-o singură trecere. Astfel, erbicidul Cleranda® are o eficacitate dovedită, indiferent de sistemul de cultivare sau condițiile de umiditate. Rapița tânără își poate folosi în acest mod întregul potențial de creștere. Trebuie specificat însă faptul că erbicidul Cleranda® nu trebuie folosit pentru rapița convențională, ci doar pentru cea de tip Clearfield®.

Avantajele sistemului de producție Clearfield® pentru fermieri
• Poți beneficia de producții mai mari
• Recolta va avea o calitate îmbunătățită
• Economisești timp și resurse cu mai puține treceri
• Poți aplica erbicidul după răsărirea rapiței
• Poți alege condițiile optime de tratament postemergent
• Poți testa noi metode de combatere a buruienilor

clearfield-rapita-3

Combaterea samulastrei de rapiţă
Samulastra poate reprezenta o problemă pentru mulți fermieri, fie că este rapiţă convenţională, sau Clearfield®. Din fericire, folosind sistemul de producție Clearfield®, controlul samulastrei de rapiță se poate face simplu, respectând câteva reguli de bază. Combaterea samulastrei de rapiță Clearfield® face parte din managementul combaterii buruienilor la cultura postmergătoare, dar trebuie planificată din timp. Ideal ar fi ca toate sistemele de producție să fie incluse într-un management integrat de combatere a buruienilor.
Pe lângă măsurile valabile pentru toate culturile de rapiță, samulastra de rapiță Clearfield este combătută prin integrarea măsurilor agrotehnice cu cele chimice și mecanice, la fel ca la celelalte culturi, folosind erbicide ale căror substanțe active sunt eficiente pentru samulastra rapiței Clearfield®. Poți consulta lista acestor substanțe pe site-ul www.agro.basf.ro, sau consultând un reprezentant BASF.
Pentru controlul eficient al samulastrei de rapiță Clearfield®:
• Dupa recoltare, se va stimula germinarea seminţelor de rapiţă la suprafaţa solului printr-o lucrare uşoară a solului,
• Pregăteşte patul germinativ pentru cultura următoare, asigurându-te că samulastra de rapiţă este bine controlată
• Folosește în culturile din rotație erbicide cu un mod diferit de acțiune (erbicide non ALS)
• Evită transferul mecanic al semințelor prin intermediul utilajelor, curățându-le cu atenție
• Reglează utilajele agricole pentru a evita pierderile sau împrăștierile de semințe

Protejează-ți cultura și economisește în același timp
Așadar, folosind sistemul Clearfield® la rapiță, poți beneficia de avantajele celei mai înalte tehnologii dezvoltate de BASF și partenerii săi, avantaje care se vor traduce într-un potențial mai mare și implicit în oportunitatea unei producții sporite, atât calitativ, cât și cantitativ. În plus, poți economisi cumpărând pachetul promoțional de la BASF. Dacă iei împreună erbicidul Cleranda și insecticidul Fastac® Active pentru 25 de hectare (5 pachete Cleranda + Dash HC + 7L Fastac Active), vei economisi 10% comparativ cu prețul individual al produselor!

clearfield-rapita-4


Înapoi la știri

blog comments powered by Disqus