Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Bistriţa-Năsăud: Culturile de cartof, afectate de secetă în proporţie de 90%


Culturile de cartof din judeţul Bistriţa-Năsăud au fost cele mai afectate de seceta din acest an, acestea fiind compromise în proporţie de 90%, potrivit şefului Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR), Valentin Mititean.

"Au fost afectate 100.920 de hectare din 295.000 hectare suprafaţa agricolă totală, ceea ce reprezintă 34% din suprafaţa agricolă şi 64% din suprafaţa arabilă. Cele mai afectate sunt porumbul - 74% şi cartoful - 90%", a declarat Mititean, marţi, într-o conferinţă de presă.
Directorul DADR spune că rezultatele agricole din acest an nu sunt bune nici pentru domeniul pomicol şi viticol.
"Nici acolo situaţia nu este prea roz, pentru că merele sunt subdimensionate, au rămas mici, au căzut în proporţie de 50%. Aceeaşi situaţie şi cu prunele. Frunzele s-au îngălbenit şi la pomi, şi la vii, iar producţiile sunt diminuate în procent foarte mare", a explicat Mititean.

Producătorii agricoli afectaţi de secetă au început să depună cereri la Direcţia Agricolă în vederea obţinerii sprijinului promis de Ministerul Agriculturii în baza Hotărârii 897/2012, termenul limită fiind data de 15 octombrie. Cuantumul sprijinului financiar reprezentând ajutor de minimis este de 100 lei/hectar şi se acordă pentru suprafeţe de culturi agricole în teren arabil de minim un hectar şi maximum zece hectare.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus