Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Ministrul Agriculturii, către fermieri:15 mai este ultima zi pentru depunerea cererilor de plată; se închid obloanele la APIA

camp-7
Fermierii români nu vor primi subvenţiile europene, dacă nu depun cererile de plată până la data de 15 mai, când se închid obloanele la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), a declarat joi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

"Cine nu depune cererea până la data de 15 mai inclusiv, nu primeşte subvenţii. S-au luat toate măsurile pentru a-i ajuta pe fermieri să depună cererile până la această dată. Sunt oameni la dispoziţie, mijloace de transport la dispoziţie pentru cei care nu pot ajunge la centrele APIA, iar la APIA se lucrează şi sâmbătă şi duminică în această săptămână, dar şi în weekend-ul următor. Sunt zile normale de lucru. Până la 15 mai, România vrea să depună toate cererile fără penalităţi, pentru că penalităţile se duc pe fiecare fermier în parte, dar fermierul este al României. Eu nu vreau să pierd niciun leu de la Uniunea Europeană. Am introdus reguli, am creat toate condiţiile. Sunt oameni în dispozitiv, am dat inginerii de la centrele agricole şi se lucrează de luni până luni, fără weekend-uri. Repet, 15 mai este ultima zi de depunere. Se închid obloanele la APIA, au altceva de făcut după data de 15 mai", a precizat ministrul Agriculturii.
El a subliniat că au existat solicitări din partea unor fermieri de a prelungi termenul de depunere, însă răspunsul a fost unul cât se poate de categoric: "Nu admitem sub nicio formă depăşirea termenului de 15 mai".
"Am primit solicitări să prelungim termenul, pentru că unii au motivat că nu ştiu să depună cererea şi îşi aşteaptă copiii care sunt în străinătate. Am spus că nu admitem sub nicio formă depăşirea termenului de 15 mai, pentru că ministrul Daea vrea să luăm toţi banii europeni pentru fermieri, nu cu penalităţi. Pentru astfel de situaţii am trimis inginerii de la centrele agricole să-i aducă la APIA şi să-i ajute să depună cererile. Inginerii de la direcţiile agricole sunt repartizaţi pe fiecare comună în parte, iar primăriile sunt şi ele angrenate în sistem", a subliniat ministrul Agriculturii.
Întrebat dacă fermierii nu vor reclama faptul că există în regulamentul european un termen de circa trei săptămâni, după data de 15 mai, în care fermierii puteau depune cererea de plată, dar cu penalităţi de 1% pentru fiecare zi de întârziere, şeful de la MADR a reiterat că nu încalcă niciun regulament european pentru că în interiorul statului membru fiecare are dreptul să ia orice măsură, mai ales pentru evitarea penalităţilor.
"În România se depun cererile până pe 15 mai. Este un ordin al ministrului Agriculturii. Dar mai mult: am creat, repet, toate condiţiile pentru a fi respectat acest termen, iar fermierii trebuie să se alinieze, dacă vor să ia banii. Pe semnătura ministrului iau şi cererile de plată, iau şi banii europeni. În interiorul regulamentului european, eu, ca stat membru, am dreptul să stabilesc reguli. Cred că o problemă ar fi dacă aş depăşi acest termen, pentru că suport penalităţi de întârziere", a explicat Daea.
Potrivit sursei citate, în acest an, cererile de plată depuse vor fi mai puţine decât în anii trecuţi, undeva sub 900.000 de cereri. Cele mai recente date arată că, până marţi la prânz, fermierii români au depus peste 652.000 de cereri pentru o suprafaţă de circa 4 milioane de hectare.
"Din discuţiile avute cu cei de la centrele locale în acest an vor fi mai puţine cereri, nu o să mai fie 900.000. În ceea ce priveşte depunerile din aceste zile, ieri, de exemplu, au fost 150% faţă de programul stabilit, iar marţi 171% faţă de program, pentru că încep să vină şi cei care nu au venit la timp, când au fost planificaţi de APIA", a mai spus oficialul MADR.
În privinţa controalelor care se vor realiza după depunerea cererilor de plată, ministrul Agriculturii a anunţat că este exclus ca anul acesta un fermier corect să intre din nou în eşantionul de control, deşi astfel de situaţii apar an de an.
"Este exclus ca anul acesta să mai intre în control un fermier care a fost controlat şi anii trecuţi, evident dacă a fost corect. De anul acesta, sub nicio formă nu se va mai întâmpla acest lucru, pentru că am schimbat procedurile de stabilire a eşantioanelor, iar acestea elimină din capul locului pe cei care au fost la control şi au fost corecţi în anii trecuţi", a adăugat Daea.
Ministrul Agriculturii susţine că România va fi prima şi la depunerea de cereri, fără penalităţi, "nu numai la luat de fonduri", în condiţiile în care ţara noastră se află pe primul loc la rambursări de la Uniunea Europeană (UE).
"Cea mai mare sumă decontată de Uniunea Europeană a fost către România pentru subvenţiile din 2016. E vorba de peste 400 de milioane de euro, bani care intră azi în cont. Din 1,881 de miliarde de euro pentru care am depus deja documente, România a primit decontări pe luna martie în valoare de 402,276 de milioane de euro. După noi vine Polonia, cu 344,734 milioane de euro, şi Spania, cu 266,104 milioane euro. Este fără precedent să vină banii de la UE aşa repede, bani care vor veni în continuare, pentru că în total noi am plătit pentru subvenţiile din 2016 peste 2,3 miliarde de euro, iar banii se rambursează etapizat de la UE. Este prima dată când am dat fermierilor banii la timp. E adevărat că mai sunt în jur de 19.000 de fermieri care nu şi-au primit subvenţiile pe anul trecut, pentru că au neconformităţi şi trebuie să îşi reglementeze situaţia. Nu poţi să dai banii fără o verificare, dar ei au dosarele în lucru", a menţionat oficialul MADR.
Potrivit datelor APIA, până marţi, la ora 12:30, au fost depuse 652.388 de cereri de plată, pentru o suprafaţă de 4,093 milioane de hectare, judeţele Suceava, Bihor şi Dolj fiind în top trei.
Astfel, în judeţul Suceava au fost depuse 37.443 de cereri pentru o suprafaţă 114.192 hectare, în Bihor 28.311 cereri (155.108 ha), Dolj - 27.144 cereri (146.413 hectare), Botoşani - 26.915 ha (101.792 ha) şi Maramureş 25.524 ha (91.963 ha).
Anul trecut, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a demarat în data de 1 martie campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2016, iar în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, data limită pentru depunerea cererilor fără penalităţi era 16 mai.
Ulterior, termenul a fost prelungit până pe 31 mai, conform unui ordin de ministru emis în baza unui regulament al Uniunii Europene. După această dată s-au mai putut depune cereri unice de plată în termen de 25 de zile calendaristice, dar cu o reducere a subvenţiilor de 1% pentru fiecare zi lucrătoare. Solicitările depuse după data de 27 iunie 2016 nu au mai fost sunt admise la plată.
În 2016, până la data de 24 iunie au fost depuse 894.848 cereri pentru o suprafaţă 9,333 milioane de hectare.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus