Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Daniel Constantin: Proiectul vizând amenajările de irigaţii de pe Siret-Bărăgan va fi finalizat tehnic într-o lună sau două


Proiectul care vizează amenajările de irigaţii care se pot face pe canalul Siret - Bărăgan va fi finalizat din punct de vedere tehnic într-o lună sau două, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, în faţa membrilor comisiilor de agricultură reunite din Camera Deputaţilor şi Senat.

Potrivit lui Daniel Constantin, principala problemă pe care o are România în domeniul agriculturii este legată de sistemul de irigaţii, un sistem care, din 1989 şi până în prezent, a fost degradat continuu. Deşi au fost şi perioade în care s-a încercat o anumită reabilitare a infrastructurii de irigaţii, toate aceste proiecte nu au avut impactul dorit pentru agricultura României.
"Ca atare, cred că preocuparea fiecărui guvern şi ministru va fi aceea de a asigura o preocupare constantă pentru refacerea sistemului de irigaţii", a subliniat ministrul Agriculturii.
Şeful de la Agricultură a adus în discuţie programul agreat la nivel de principiu cu reprezentanţii Comisiei Europene şi cu comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloş, la care specialiştii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) lucrează în prezent.
"Am atras şi specialişti de la celebrul institut ISPIF pentru a lucra la acest program. Este vorba despre un program special pentru finanţarea sectorului de irigaţii, care ar trebui să înceapă la 1 ianuarie 2012, cu noua alocare financiară, cu noua perioadă financiară 2014 - 2020", a precizat ministrul.
Daniel Constantin a explicat că acest program, aşa cum l-a solicitat România, are două linii principale: una se referă la reabilitarea sectorului de irigaţii aflat în proprietatea ANIF, care poate să deservească în jur de 800.000 de hectare, iar cea de-a doua componentă vizează investiţii în asigurarea sursei de apă.

Conform lui Constantin, principala sursă la care specialiştii s-au gândit vizează canalul Siret - Bărăgan, care nu este, însă, un proiect exclusiv al Ministerului Agriculturii, ci un proiect pe care îl gestionează Ministerul Mediului şi Pădurilor, la care lucrează atât MADR, cât şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.
"Lucrul acesta se datorează faptului că acest canal ar trebui să aibă trei funcţii principale: una de combatere a inundaţiilor, cealaltă de transport - să devină navigabil -, iar cea de-a treia vizează sistemul de îmbunătăţiri funciare. Din punct de vedere al MADR, lucrăm în această perioadă cu experţi de la ISPIF şi cred că într-o lună sau două vom avea finalizat din punct de vedere tehnic proiectul care vizează amenajările de irigaţii ce se pot face pe acest canal", a explicat el.
Totuşi, ministrul Agriculturii a admis că nu se vor putea face aceste amenajări dacă nu va fi construit acest canal.
"Am discuţii cu ministrul Rovana Plumb. Din păcate, investiţia care se prefigurează în acest canal este foarte mare. Bugetul de stat probabil că nu-şi va permite astfel de investiţii din surse proprii şi atunci va trebui să găsim fie o componentă europeană - şi se lucrează pe zona MMP la Bruxelles - sau un parteneriat public privat pentru a analiza această investiţie extrem de importantă pentru toate cele trei zone pe care le-am menţionat", a adăugat acesta.

În ceea ce priveşte sumele necesare refacerii infrastructurii de irigaţii pentru cele 800.000 de hectare, acestea diferă, neexistând un calcul final. Dacă Banca Mondială spunea, într-un studiu recent, că ar fi nevoie de în jur de 500 de milioane de euro, studiile specialiştilor români indică în jur de un miliard de euro.
"După ce vom finaliza din punct de vedere tehnic acest proiect, vom avea şi o estimare exactă, iar acest proiect va fi parte integrantă a documentaţiei pe care o vom depune la Bruxelles pentru a fi analizată în vederea aprobării acestui program special pentru zona de irigaţii. Aceasta cred eu că ar trebui să fie o preocupare constantă a MADR, dar şi a Legislativului", a conchis ministrul Daniel Constantin.

În lunile iulie şi august 2012, în România s-a manifestat un fenomen de secetă, care a afectat mare parte din culturile agricole, în special pe cele de porumb şi floarea soarelui. În plus, seceta din toamna lui 2011 a afectat o parte semnificativă pentru agricultură şi din producţia de grâu.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus