Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

ANM: Conţinutul de umiditate din solul agricol se menţine scăzut în majoritatea zonelor de cultură, în această săptămână


Valoarea conţinutului de umiditate din solul agricol va fi în continuare scăzută şi deosebit de scăzută în cea mai mare parte a zonelor de cultură, doar în nord-vestul Moldovei, rezerva de apă din sol se va încadra în limite satisfăcătoare, se arată în prognoza agrometeorologică, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Potrivit sursei citate, în intervalul 28 august- 3 septembrie, conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura neirigată de porumb, va prezenta în continuare valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă) în cea mai mare parte a zonelor de cultură.
În ceea ce priveşte starea de vegetaţie a culturilor prăşitoare, aceasta se va deprecia în continuare, pe arealele agricole cu deficite accentuate de apă în sol, prin uscarea parţială/totală a aparatului foliar, ştiuleţi subdimensionaţi şi boabe şiştave (nedezvoltate n.r.) la porumb, seminţe seci şi capitule reduse la floarea-soarelui. De asemenea, în plantaţiile pomi-viticole se vor înregistra îngălbenirea şi uscarea frunzelor, fructe/boabe de dimensiuni mici şi deshidratate, precum şi căderea prematură a acestora.
"Sub aspect fenologic, floarea-soarelui se va afla în fazele de maturitate în ceară (90-100%) şi deplină (50-100%), continuându-se totodată lucrările de recoltare. În funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, porumbul va parcurge fazele de maturitate în ceară (30-100%) şi deplină (10-100%), la nivelul întregului teritoriu agricol şi local, recoltarea, îndeosebi la hibrizii timpurii şi extratimpurii din sudul şi vestul ţării", se arată în prognoza agrometeorologică realizată de ANM.
De asemenea, la sfecla de zahăr se vor continua procesele de îngroşare a axei hipocotile şi acumulare a zahărului în rădăcină, în aproape toate bazinele de cultură, iar la cultura de cartof va înregistra creşterea tuberculilor, veştejirea vrejilor, precum şi recoltarea la soiurile ajunse la maturitatea tehnologică.
Potrivit ANM, în majoritatea plantaţiilor, pomii fructiferi se vor afla la acumularea zaharurilor, coacerea fructelor şi formarea mugurelui terminal, precum şi recoltarea la soiurile de sezon. La viţa de vie se vor semnala creşterea şi coacerea boabelor, iar la soiurile timpurii de masă, recoltarea eşalonată, în funcţie de atingerea maturităţii de consum.

Din punct de vedere meteorologic, vremea normală de la începutul perioadei va intra treptat într-un proces de încălzire, devenind mai caldă decât în mod obişnuit, pe aproape întreg teritoriul agricol.
Specialiştii ANM prognozează temperaturi maxime ale aerului între 20 şi 33 de grade grade Celsius, la scara întregii ţări, şi minime între 3 şi 20 de grade Celsius, în cea mai mare parte a regiunilor agricole, posibil mai scăzute în depresiuni.
Sub aspect pluviometric, se prognozează ploi locale, cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice, în majoritatea regiunilor agricole. De asemenea, la începutul intervalului vântul va prezenta intensificări, local cu aspect de vijelie, în special în sud-estul ţării.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus