Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Bio-România încurajează micii fermieri să depună dosarele la APIA pentru obţinerea subvenţiilor europene


Asociaţia Operatorilor din Agricultura Ecologică - "Bio-România" îi încurajează pe micii fermieri care vor să intre în sistem să depună dosarele pentru obţinerea subvenţiilor europene în perioada 3 septembrie - 15 octombrie 2012, deoarece fondurile alocate pentru acest an vor creşte considerabil faţă de cele din 2011.

"Noi, ca Asociaţie, îi încurajăm pe toţi cei 24.000 de fermieri înscrişi la Direcţiile Agricole până la 31 mai 2012 să nu renunţe la aceste subvenţii pentru conversie la agricultura ecologică şi să nu se lase descurajaţi de cuantumul foarte mic primit anul acesta, aferent anului 2011, de numai 213 euro pe fermă. Dosarele se depun la centrele APIA de fermierii care au între 3.000 de metri pătraţi şi 100 de hectare, iar suma maximă este de 1.500 de euro pe fermă. Pentru anul 2012, actuala conducere a Ministerului Agriculturii a solicitat creşterea plafonului pentru agricultura ecologică astfel încât fermierii să primească, în 2013, suma prevăzută de 1.500 de euro", a declarat miercuri preşedintele Asociaţiei Bio-România, Marian Cioceanu.
Acesta a explicat că fermierii au primit în acest an subvenţia aferentă anului 2011, de numai 213 euro pe fermă, din cauza împărţirii bugetului fix alocat sectorului la un număr triplu de agricultori.

"Aceste finanţări sunt construite pe un buget fix. Iniţial au fost 3 milioane de euro şi s-a solicitat pentru anul acesta o sumă 4 milioane de euro, numai că numărul fermierilor înscrişi la direcţiile agricole s-a triplat în ultimul an. Pentru suma aferentă anului acesta, care va fi plătită în 2013, va fi solicitată din nou la Bruxelles o majorare a plafonului, cel puţin o dublare a acestuia. Pe de altă parte suma primită în acest an va fi suplimentată din toate finanţările de fonduri europene unde nu au fost banii cheltuiţi. Ministerul Agriculturii lucrează la o centralizare a sumelor distribuite de APIA şi toate sumele necheltuite vor fi dirijate către acest sector. Nu putem spune câte sute de euro se vor da în plus, poate nu se va ajunge la 1.500 de euro, dar va fi o sumă mult mai semnificativă de 213 euro pe fermă", a adăugat şeful Bio-România.
În opinia acestuia, dacă şi în acest an se va menţine rata de depunere înregistrată anul trecut, de circa 70%, ar putea beneficia de aceste subvenţii pentru agricultura ecologică circa 17.000 - 18.000 de fermieri.
"Pentru anul acesta, când au fost înregistraţi la Direcţiile Agricole peste 10.000 de fermieri, de trei ori mai mult decât anul anterior, s-au depus 7.000 şi ceva de dosare. Dacă mergem pe această rată de 70%, la un număr de 24.000 de fermieri înregistraţi, vom avea probabil undeva la 17.000 - 18.000 de dosare depuse", a adăugat preşedintele Bio-România.

De asemenea, reprezentanţii Bio-România au cerut şi prelungirea perioadei în care organismele de certificare pot face inspecţia la fermieri datorită timpului scurt, dar şi creşterii semnificative a numărului de fermieri înregistraţi.
"A fost o perioadă scurtă pentru inspecţie pentru că anul trecut s-a înregistrat o explozie de ferme care au trecut la perioadă de conversie şi acestea nu au putut termina inspecţia până la finele lunii august, dar s-a aprobat controlul şi pentru luna septembrie. De asemenea, a mai apărut o problemă care a creat confuzie din cauza unui organism important, autorizat de MADR să facă certificare şi inspecţie, şi căruia ulterior i-a fost retrasă autorizaţia. Sunt peste 6.000 de astfel de ferme care au avut contract cu acest organism. Cei care se află în această situaţie trebuie să se reorienteze către alte firme de autorizare şi să depună dosarul până la 15 decembrie 2012", a subliniat Marian Cioceanu.

În 2011, MADR a autorizat 19 organisme de certificare şi inspecţie pentru agricultura ecologică, iar în acest an un număr de 13. După retragerea autorizaţiei firmei QC&I din Timişoara mai sunt autorizate doar 12 firme.
Şeful Bio-România a menţionat că pe lângă documentele clasice cerute de APIA, fermierii mai trebuie să depună trei documente importante, respectiv contractul cu firma de certificare şi inspecţie, înscrierea la Direcţiile Agricole ca operatori în agricultură ecologică şi certificatul eliberat în urma inspecţiei de firma acreditată.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus