Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Daniel Constantin: Reducerea TVA la alimente şi eliminarea "celebrei" taxe pe stâlp sunt modificări ce vin în sprijinul agriculturii

daniel-constantin-4
Reducerea TVA la alimente, scutirea de la plata impozitului pe utilajele folosite în agricultură şi eliminarea “celebrei” taxe pe stâlp sunt principalele modificări aduse Codului fiscal, care ajută agricultura să se menţină pe trendul pe care a plecat în ultimii ani, a declarat joi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

“În modificările aduse Codului fiscal, la taxe şi impozite locale, se precizează că autorităţile locale au posibilitatea ca, la nivelul UAT, să scutească de la impozit pe cei care îşi cumpără utilaje agricole noi, folosite exclusiv în domeniul agricol, respective tractoare, remorci, orice utilaje. De asemenea, a fost o surpriză plăcută şi pentru mine că MFP a reuşit să introducă solicitările noastre de reducere a TVA pe ambele zone, respectiv pe legume-fructe şi la carne şi produse din carne, mai ales că aici impactul bugetar era foarte mare. Faptul că s-au găsit soluţii pentru ambele sectoare reprezintă o gură de oxigen pentru producătorii acestor zone”, a explicat ministrul Agriculturii.
El a subliniat că, în sectorul cărnii, reducerea TVA se va aplica pe tot lanţul de producţie şi în amonte şi în aval 'pentru că nu vrem să mutăm evaziunea şi povara pe cei care produc sau pe cei care procesează'.
“Aştept cu nerăbdare să aplicăm această măsură pentru că s-au făcut studii de impact pe toate măsurile care s-au propus pentru adoptare. Au lucrat foarte mult şi patronatele şi Ministerul Agriculturii şi, mai ales, Ministerul Finanţelor. Cred că s-a văzut că atunci când sectorul public şi cel privat lucrează împreună pot ieşi lucruri foarte bune”, a adăugat Constantin.

Întrebat dacă măsura de reducere a TVA la 9% la alimente ar putea intra în vigoare mai devreme de 1 ianuarie 2016, după cum a anunţat joi ministrul Finanţelor, ministrul Constantin a afirmat că totul depinde de Ministerul de Finanţe.
“Dacă va intra mai devreme, este o chestiune care ţine de MFP”, a subliniat Daniel Constantin.
În ceea ce priveşte impactul asupra preţurilor produselor alimentare după reducerea TVA la 9%, şeful de la Agricultură consideră că se va vedea o ieftinire a produselor, dar, deocamdată, nu poate avansa un procentaj.
“Pot să emit ipoteze şi speranţe în funcţie de experienţa din panificaţie. În aceste sector s-a redus TVA cu 15% şi am avut, în medie, o scădere a preţului cu 12 procente. Eu am aşteptări că vor scădea şi aici preţurile, dar nu vreau să estimez un procent. Cert este că sunt două sectoare care au legătură cu evaziunea fiscală, dar au o problemă şi cu embargoul Federaţiei Ruse şi foarte multe produse pe zona de carne şi fructe nu au mai mers pe această piaţă, ci au intrat pe piaţa unică. Numai pe zona de carne de porc, producătorii spuneau că se comercializează sub preţul de cost din România, iar efectul muncii lor nu mai este recunoscut.(...) Cred că după un an vom putea vorbi de o echilibrare a veniturilor la bugetul de stat pentru că vor ieşi foarte multe cantităţi din zona de evaziune. Nu cred că ne vom opri aici şi toată lumea se aşteaptă că, după ce vom aplica aceste măsuri, controalele vor fi mai intense decât până acum”, a mai spus ministrul Agriculturii.
În ceea ce priveşte eliminarea 'celebrei' taxei pe stâlp, Constantin a afirmat că ministrul de Finanţe a preluat ideea de la solicitările MADR privind eliminarea impozitului pe construcţiile speciale din agricultură.
“Am avut plăcerea să îl aud pe ministrul de Finanţe spunând că în evaluările de eliminare a taxei pe stâlp a plecat de la solicitările MADR privind scoaterea impozitului pe construcţiile speciale din agricultură. Noi avem şi un act normativ, o lege care a trecut de Senat şi care are acelaşi conţinut, respectiv eliminarea totală a taxei pe stâlp. Eu spuneam că era bună şi o cale de mijloc - să scoatem numai anumite active pe care le au în proprietate, dar s-a ajuns la o soluţie favorabilă pentru agricultură”, a adăugat ministrul Agriculturii.
Potrivit sursei citate, în modificările aduse Codului Fiscal, tot la taxe şi impozite locale, s-a prevăzut şi posibilitatea ca terenurile nelucrate să fie impozitate cu 500%, ceea ce reprezintă un lucru bun, chiar dacă în România în momentul de faţă nu mai sunt foarte multe terenuri nelucrate.
“Pentru terenul agricol din extravilan, nelucrat timp de doi ani de zile consecutiv, se poate majora impozitul cu 500%. Este o chestie bună de stimulare, cu toate că nu mai sunt foarte multe terenuri care nu se lucrează în România. Iar dacă mai sunt, motivele sunt diverse: fie încurcături legislative, fie zone care nu sunt accesibile. Chiar am avut o discuţie cu reprezentanţii unor asociaţii din domeniu care mi-au spus: 'Dacă mai găsiţi teren nelucrat îl cumpăram noi'', a subliniat Daniel Constantin.

Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a anunţat, miercuri, reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 şi la 18% începând cu 1 ianuarie 2018.
"În privinţa TVA, propunerea noastră este de reducere a cotei standard de la 24 la 20%, iar pentru carne, legume, peşte şi fructe, la 9%. Începând cu 1 ianuarie 2016", a declarat Vâlcov.
De asemenea, el a anunţat că impozitul pe construcţiile speciale va fi eliminat începând cu data de 1 ianuarie 2016.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus